08.09.2014

Скайп / Skype – Дума на деня

Основателите на Skype са Скандинавците Янус Фриис от Дания и Никлъс Зенстрьом от Швеция. Но мозъците зад идеята са естонците Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин. Те развиват „Kazaa“, най-популярната програма за споделяне на файлове, стартирала през 2000 г., която бързо се превръща в най-често изтегляната програма в интернет и кара създателите й да си помислят: Ето какво е чувството, когато половината от интернет трафика преминава през твоя софтуер.“

Много скоро след това собствениците на „Kazaa“ се оказват въвлечени в съдебни битки заради обвинения, че окуражават пиратството и не успяват да постигнат споразумение с американските компании за медийно разпространение. Тогава настъпва моментът да се открие легален изход за тяхната P2P технология и така в средата на 2002 г. се ражда идеята за Skype.

Скайп е символ на революцията в чата онлайн. Това не е първата услуга, която дава възможност на хората да общуват с глас по интернет, но технологията „peer to peer“ (пиър ту пиър) и удобството при ползване й дават големи предимства. Когато броят на потребителите се увеличава шеметно, Майкрософт придобива приложението през 2011 г., за да отчете почти 5 млн. активни потребители дневно.

Друго интересно нещо за Скайп е историята около името и правилното му произнасяне.

Разпространяват се различни слухове и предположения за произхода на думата Скайп, включително и това, че думата имала старонорвежки корен (характерното sk-) или заради възможността думата Skype да се римува с думи като hype(реклама), pipe(тръба), type(тип). Официалният произход на думата Skype всъщност е от технологията „пиър ту пиър“ (компютърна мрежа с равноправен достъп, няма сървър и всички участници могат да качват файлове), използвана за предаване на информация – sky peer-to-peer. Много често се среща предположението, че думата sky(небе) е била избрана, за да отрази факта, че мрежата предава информацията по въздуха – по небето.

Изразът Sky peer-to-peer е съкратен на Skyper, както е документирано в публикация на официалния уебсайт на основателя през 2002 г.: „Компанията ще пусне в употреба Skyper 1.0 през 2003 г. Накратко: очаквайте следващия феномен от хората, които създадоха KaZaA.“

Както подсказва историята, повечето от домейните, свързани със Skyper, не са били на разположение през 2002 г, което довежда до следващото маркетингово решение и до съкращаване на името на софтуера до Skype.

По-голямата част от англоговорящия свят е възприел произношението на думата скайп. По-голямата част от останалия свят обаче произнася думата скайпи.

Не е ли иронично, че Скайп свързва света, а светът не може да достигне до единодушие по въпроса за произнасянето на самото име на приложението?