18.12.2014

Щолен / Stollen – Дума на деня

Какво е немската Коледа без коледните пазари, греяното вино и щолена? Въпреки че става въпрос за типичен немско-австрийски плодов кейк, щоленът си е проправил път през цяла Европа и Северна Америка, за да се настани почти на всяка коледна трапеза.

И все пак най-прочутият щолен си остава дрезденският. Историята му ни връща към най-стария немски коледен базар – основан като място за търговия за един ден през 1434 г., днес това е най-добрият базар в Саксония заради специалната си атмосфера и най-високата коледна пирамида (въртележка, висока цели 14 метра!). Името на прочутия коледен базар в Дрезден „Щрицелмаркт“ произлиза от думата на деня щолен.

Щрицел (Striezel) е името на вид сладкиш, продаван на пазара – лек, въздушен кейк, приготвен с много брашно и овесени ядки във формата на вход към тунела на мина (буквалното значение на думата stollen). Името отразява местната история на рудниците за добив на сребро и калай.

Историята на щолена като коледен сладкиш започва в средата на 15 век в саксонския кралски двор. Начинът на приготвяне е бил контролиран от Църковния съвет и формата му вече е била символ на бебето Христос, увито в пелена, откъдето идва и името Christstollen. Според правилата по време на коледните пости кейкът е съдържал само основни продукти и е представлявал безвкусна смес от брашно, мая, олио и вода.

В края на века папа Инокентий VIII благославя добавянето на масло към щолена, който получава името „маслено писмо“ (Butterbiref). Кралското семейство се наслаждавало на щолени с много масло, но пекарите трябвало да плащат „глоба“, която отивала за строителството на църкви.

През вековете, които последвали появата на „масленото писмо“, коледният хляб се превърнал в сладък, богат на масло сладкиш с много сушени плодове и марципан – точно такъв, какъвто го познаваме днес.

Щоленът преживява най-славния момент в историята си през 1730 г., когато крал Август Силния, курфюрст на Саксония и крал на Полша, поръчал изпичането на щолен с тегло 1,8 тона (приготвянето му отнело една седмица труд на 100 пекари). Не е чудно, че дрезденският щолен все още носи специален печат с образа на прочутия крал.

Това блестящо пекарско събитие е исторически първообраз на днешните ежегодни Фестивали на щолена, които се провеждат в Дрезден всяка събота преди втората неделя от коледните пости. Щоленът тази година беше с дължина от 4,34 м и тежеше 3341 кг.

Дрезденският коледен щолен достига до британската и американската трапеза чак в началото на 20 век. Първите писмени сведения в английския език са от готварска книга от 1906 г. за типично немска храна със заглавие „Немска храна за английската кухня“ (German Cookery for English Kitchen). Естествено, в нея има и рецепта за щолен!

Няколко десетилетия по-късно дрезденският коледен щолен започва да се пече и изнася в метални кутии за Северна Америка.