07.09.2017

Бъдещето на пазаруването на хранителни стоки

Бъдещето на пазаруването на хранителни стоки - EVS Translations
Бъдещето на пазаруването на хранителни стоки – EVS Translations

Ако Amazon разбира от нещо, това е иновацията, а константата в инструментариума на Amazon винаги е била способността да докаже, че критиците грешат. Все пак преди близо 20 години доста хора не възприемаха идеята да се купуват книги, CD-та, DVD-та и други стоки по интернет. Преди 15 години Amazon бе една от първите големи фирми, която пусна платформа за изчисления в облак, а преди 10 години, когато хората не виждаха необходимост от продукт за електронно четене, Amazon пусна продуктовата серия Kindle.

Подобно на другите нововъведения, които Amazon представя на пазара, придобиването на търговеца на висококачествени хранителни продукти Whole Foods на стойност 13,7 милиарда USD в момента среща същия скептицизъм. И макар това да е съществена крачка, която привлича публичното внимание, тя е по-скоро признак на прогресивност, отколкото на впускане на нов пазар от страна на Amazon.

Преди да разгледаме усилията на Amazon в миналото, нека погледнем как се развива и разраства цялостният пазар за набавяне на хранителни стоки по интернет. От 2013 г. насам онлайн пазаруването съставлява 3% от всички покупки на хранителни стоки в САЩ, което означава продажби на стойност близо 7 милиарда USD. До 2023 г. обаче (след само 6 години) тези цифри се очаква да скочат до 14% и съответно до над 30 милиарда USD. Като вземем предвид, че този растеж ще продължи след 2023 г., както и стойността на евентуално разширяване извън САЩ, тази инвестиция от 13,7 милиарда USD може лесно да възвърне вложения в нея капитал.

Въпреки че бързо беше засенчен от старта на Kindle през ноември 2007 г., първият досег на Amazon с пазаруването на хранителни стоки всъщност датира още от август 2007 г., когато се извършват бета тестовете за AmazonFresh на Мърсър Айланд, Вашингтон. Тази услуга, която включва доставка по домовете на свежи хранителни стоки и избор от допълнителни стоки от Amazon.com, сега се предлага в 13 американски града, както и в Лондон, Берлин и Токио. В допълнение към това през 2014 г. Amazon въведе услугата Prime, която позволява експресни доставки на трайни стоки на дребно от специфична селекция на основния уеб сайт на Amazon срещу фиксирана такса – към момента в САЩ, Западна Европа, Япония и Индия. Последната търговско начинание преди Whole Foods (в началото на 2017 г.) е Amazon Go: с размерите на типичен мини-маркет, магазинът използва компютърно зрение, алгоритми за дълбоко учене, сензорен синтез и начина на употреба на смартфона, за да автоматизира много от времеотнемащите стъпки, които включва посещението на хранителния магазин.

Що се отнася до това как придобиването на Whole Foods ще се съчетае с развиващата се динамика на Amazon в областта на хранителните продукти, за съжаление, фирмата не иска да оповестява дългосрочните си планове. Ако разгледаме предишните събития, има редица обещаващи идеи. Като се има предвид колко е известен Whole Foods като магазин за натурални, органични хранителни продукти, както и експертният опит на Amazon от гледна точка на доставките и логистичните процеси, това може да предостави достъп до по-добър избор във връзка с храненето (както и по-финансово достъпни такива със серията продукти „365 Everyday Value“ на Whole Foods) на повече хора. И обратното, с технологията, с която Amazon експериментира в момента в лицето на проекта Amazon Go, дори ежедневните екскурзии до магазина за хранителни стоки могат да станат съществено по-ефективни и да предлагат по-богат избор. Като цяло, знаейки какво е постигнала Amazon при навлизането си в други пазари, резултатът със сигурност ще включва по-добри варианти за потребителя във връзка с цената, качеството и времето.

А ако Amazon и другите търговци използват всяка възможна информация за навиците на клиентите при пазаруване и знаят точно какво и кога купува всеки потребител, ще можем да предвиждаме бъдещето на пазаруването на хранителни стоки като процес, който се извършва изцяло в приложение, на самообслужване, напълно персонализирано, с персонализирани препоръки, базирани не само на вкуса и предпочитанията, но и на биометричните данни и здравните цели; обществените центрове ще позволяват на пазаруващите да споделят изцяло опита си с всички членове на кръговете си; а услугите ще са специализирани, за да отговарят на очакванията на клиентите на 21ви век.