28.01.2019

„Кутия за птици“ / Bird Box

„Кутия за птици“ / Bird Box – Дума на деня – EVS Translations
„Кутия за птици“ / Bird Box – Дума на деня – EVS Translations

Изразът bird box (къщичка за птици) е използван за пръв път в английския език в труд на английския естествоизпитател и пътешественик Алфред Ръсел (който самостоятелно стига до идеята за еволюцията чрез естествен подбор и така подтиква Дарвин да публикува On the Origin of Species (Произходът на видовете)). Трудът представлява научно теренно проучване (1869 г.) на Малайския архипелаг, по време на което Ръсел използва къщички за птици, за да държи уловените живи птици в тях.

Казано простичко, къщичката за птици е техника за улавяне на птици, а и не само, както личи от твърденията на Netflix, че компанията е успяла да „улови“ (т.е. привлече) 80 милиона домакинства да гледат филма Bird Box през първите четири седмици от пускането му на стрийминг платформата.

Ако все още не сте гледали тази оригинална продукция на Netflix, нека внесем известна яснота по въпроса: основан на книгата от 2014 г. на Джош Малерман със същото име, филмът Bird Box представя постапокалиптичен сценарий, при който загадъчна свръхестествена сила причинява епидемия, която плъзва по света и кара хората неволно да се самоубиват, когато погледнат тази сила, но ако останат в закрити помещения (без да гледат през прозореца) или носят превръзка на очите, когато са навън, ще останат живи/или няма да бъдат „заразени“.

Пет години след началото на епидемията една оцеляла жена, в чиято роля се превъплъщава Сандра Бълок, повежда сина си (на име Бой) и едно момиченце (на име Гърл), като взима и къщичка с птици, защото птиците имат способността на усещат приближаването на злите сили, на 42-часов преход с превръзки на очите през гори и една река, за да стигнат до убежище, където група оцелели, повечето от които слепи и по този начин имунизирани, живеят спокойно и весело в своеобразна „къщичка за птици“.

Когато проследяваме накратко сюжета на филма, ни е трудно да повярваме, че е бил гледан от рекорден брой зрители само за една седмица (45 милиона по време на първата седмица от излъчването му на стрийминг платформата), но той е много повече от научно-фантастичен хорър. Някои зрители възприемат историята като религиозна алегория (сляп изблик на вяра, тъй като хората се движат, ръководени от вярата, а не от зрението си), докато други откриват важни послания, свързани с родителските страхове, расизма, психическите заболявания, включително и с вредното влияние на фалшивите новини и социалните медии.

Във филма един водещ на новините по телевизията предупреждава: „Не излизайте навън, избягвайте социалните медии...“, а всъщност социалните медии изобщо не избягваха филма и той много бързо се превърна в истински магнит за безброй подражателски идеи. Появи се и нашумелият в интернет видео феномен Bird Box Challenge (предизвикателството „Кутия за птици“), при което хората се снимат как вършат неща в ежедневието си със завързани очи.

Netflix направи нещо безпрецедентно, като публикува в Twitter предупреждение към феновете на филма, да не се нараняват, като участват в предизвикателството: „Не знаем как е започнало това и оценяваме любовта на феновете, но Бой и Гърл имат едно единствено желание за 2019-та година и то е да не се окажете в болницата заради подражание на филмовия сюжет.”

И макар че този туит получи повече от 300 000 лайка, мнозина обвиниха Netflix, че създава фалшив маркетинг чрез социални медии.

Из филма Bird Box: „Мисля, че виждам цял куп хора, които седят заедно, но всички се чувстват невероятно самотни.“
„Самотата е просто случайност, тук става въпрос наистина за неспособността на хората да контактуват.“