07.01.2016

Благотворителност / Charity – Дума на деня

По традиция коледните празници са време, в което споделяме обич и топлина със семействата си и любимите си хора. Разменяме си подаръци като знак на приятелски чувства, признателност и благодарност. Актът на даряването усилва надеждата, че на нас и на цялото човечество му предстои една по-добра година.

Време е да изпеем песента „Добрите стари дни“ и да вдигнем заедно чаши за хубавото старо време. И като си припомняме постиженията и израстването ни през годината, се надяваме да открием хармония в действията ни и да бъдем в мир със себе си.

И понеже Коледа е посветена на добротата и споделената топлота и обич, съвсем естествено е хората да са по-склонни да помагат на другите и да проявяват състрадание. Един от начините да се изрази този дух на празника е чрез дарения и благотворителност.

Английската дума charity (благотворителност) има интересна етимология. Корените й са от латинската дума cartāt-emс основно значение „приятелство, привързаност“, която по-късно се превръща в caritas (обич, основана на уважение). С това си значение думата е употребена в Новия завет. От нея произлиза и старофренската дума charite (състрадание), която по-късно е възприета в английския език. С други думи според религиозната терминология думата означава християнска любов – едновременно любовта на Бога към човека и любовта на човека към Бога и към останалите хора.

Едно от първите писмени свидетелства в английските източници датира от около 1175 г. и представлява един от последните примери за използване на староанглийски език – сборник с проповеди, открити в ръкопис в библиотеката на Ламбътския дворец (официалната библиотека на Кентърбърийския епископ, която съдържа богата документация за историята на английската църква), известен още като Lambeth Homillies (Ламбетски проповеди).

Думата charity се отнася и за християнско поведение като християнската благост и мекота, като едни от първите свидетелства за тази употреба на думата идват от Библията на Уайтклиф от 1380 г.

Днес използваме думата най-често като символ на добротата. В западната култура съществуват така наречените charity shops (благотворителни магазини) – това са магазини за събиране на средства, в които работят доброволци. В тях се продават използвани предмети, предадени като дарения, на конкурентни цени и всички приходи са насочени за осъществяването на благотворителни каузи на организацията.

Първото писмено споменаване на израза charity money (пари за благотворителност) е от 1711 г. в творбата на Нарцисус Лътръл A brief historical relation of State affairs from September, 1678 to April 1714 (Кратко историческо изложение на държавните работи от септември 1678 г. до април 1714 г.): „Остатъкът от събраните пари за благотворителност надхвърляше 2000 лири“.

Един от най-ранните благотворителни магазини в Обединеното кралство е магазинът на Улвърхамптънското общество на слепите през 1899 г. Преди това са съществували благотворителни базари, които са отбелязани за пръв път в класическия роман на Уилям Текери „Панаир на суетата“ през 1847 г.:Марта рисуваше цветя по изящен начин и снабдяваше с тях половината от благотворителните базари в графството“. Първият благотворителен концерт в САЩ е споменат през 1864 г. в дневника на Мери Бойкин Чеснът.