17.03.2015

Денят на Свети Патрик / Saint Patrick's Day – Дума на деня

Днешната Дума на деня ще ни пренесе в Ирландия. Ако светът около вас ви изглежда по-зелен днес, то е не само защото вече се чувства идването на пролетта, но и защото днес е Денят на Свети Патрик! Ето какво правят ирландците на този ден – обличат дрехи в зелен и златист цвят, пийват нещо в любимия си пъб или се присъединяват към някое улично шествие в очакване детелината и леприконите (по-късно ще ви обясним що за същества са това) да им донесат късмет и пари.

И въпреки че Свети Патрик не е ирландец, той е патронът светец и национален герой на Ирландия, тъй като се смята, че тъкмо той е въвел християнството в страната. Смята се, че е използвал вид детелина, за да обясни Светата Троица на езичниците (едно листо за Бащата, едно за Сина и едно за Светия Дух, обединени в едно). Детелината все още е националното растение на Ирландия – за първи път думата shamrock (вид детелина) се появява в печатна форма през 16-ти век в книги, посветени на историята на страната.

Традицията в Деня на Свети Патрик е свързана с националното растение. През целия ден трябва да се носи детелина, закичена на шапката, а при липса на шапка – върху ревера, а четирилистната детелина по традиция трябва да се потопи в последното питие за вечерта. Избягването на алкохола, което е част от Великденския пост, може да се забрави в Деня на Свети Патрик, а обичаят „удавяне на детелината“ се съпровожда с типичния тост: „Нека таванът над нас никога не пада върху главите ни и нека ние, приятелите под него, никога не се скараме.“ Смята се, че обичаят с „удавянето“ също е свързан с мита за Свети Патрик, който е карал всички змии да се давят в морето (естествено, в Ирландия няма змии и това действие е метафора за прекратяването на религиозните практики от езическите племена, които са почитали различни богове и предмети, и обръщането им към християнската монотеистична религия).

На 17-ти март се празнува всичко ирландско, тъй като това е датата на смъртта на Свети Патрик и всяка година на този ден, в търсенето на късмет и просперитет, някои търсят четирилистна детелина, докато други се опитват да хванат неуловимия леприкон.

Думата leprechaun идва от ирландската дума luchorpan (телце) и старото налудничаво приказно същество наистина е високо само около 60 см. Облечен е в зелени дрехи и носи зелена шапка. Според легендите саможивите леприкони живеят сами и прекарват времето си в кърпене на обувки и вардене на тяхното гърне с жълтици, скрито в края на дъгата. Смята се, че ако човек успее да плени леприкон, за да се освободи, леприконът е длъжен да му изпълни три желания.

Ако халбите бира Гинес ви замотаят главата до такава степен, че видите леприкон, но не успеете да откраднете съкровището му, може да опитате още една възможност – да платите бирата си с монети, наричани в Ирландия Patricks. Това са монети със стойност от половин пени, сечени в Англия, Ирландия и Уелс през 17-ти век, а на лицевата им страна е изображението на Свети Патрик.

Ирландия е зелена през цялата година, но Денят на Свети Патрик не винаги е бил така „зелен“, какъвто го познаваме днес. Едва когато зеленият цвят става официален цвят на Ирландия, носенето на зелено в Деня на Свети Патрик започва да се смята освен за знак на уважение към Ирландия и за знак за късмет.

Облечете се в зелено днес и не пропускайте възможността да привлечете късмета на своя страна!