07.10.2014

Додо / Dodo – Дума на деня

Додо е рядък вид птица, която не е можела да лети, населявала е някога остров Мавриций и отдавна е изчезнала.

Кой англоговорящ пътешественик е видял пръв Додо?

Уилям Хърбърт е пътувал често в десетилетието между 1620 г. и 1630 г. и през 1627 г. достига до остров Мавриций. Там той вижда Додо, но пише за птицата едва през 1634 г. в книга със заглавие „Разказ за няколко години прекарани в пътешествия из Африка и Азия, започнали през 1626 г.“ (A relation of some years travel, beginning in 1626 into Africa and Asia). В книгата той описва птицата Додо и съобщава, че тя се среща само на остров Мавриций и на съседния остров Родригес.

В английския език думата на деня Додо е използвана за пръв път от Емануел Алтхам. Той се прославя като капитан на кораба „Малкият Джеймс“, четвъртият кораб изпратен по посока на Америка през 1620 г.. Корабът му следва „Мейфлауър“, „Фортуна“ и „Ана“. Когато корабът акостира през 1623 г. Алтхам е само 23+годишен, претърпява корабокрушение, изгубва семейното състояние и не намира друга работа освен тази на служител на индийския бряг, където умира твърде млад. За човек от онази епоха, той очевидно е пътувал твърде често и е видял твърде много. В писма до брат си през 1628 г. той описва Додо така: „странна птица, наричана от португалците на остров Мавриций додо”. Обещава на брат си да му изпрати малко джинджифил и едно Додо.

Птицата със сигурност е била пренесена в Лондон. Има едно описание от 1638 г. на дреха с „рисунка на странно изглеждаща птица“. На рисунката е птицата Додо, тя е с големината на пуйка, но „по-едра и по-тежка“ с гърди като на фазан.

Птицата Додо е описана от Оливър Голдсмит. Прочутият драматург е написал още „История на Земята и живата природа“(An History of the Earth and Animated Nature). През 1774 г. той описва месото на Додо като „вкусно и питателно“ и твърди, че „три или четири додо са достатъчни, за да нахраниш стотина души“. Но той описва нещо, което никога не е виждал с очите си. Вероятно птицата Додо изчезва някъде в началото на 18 век.

Трябва да мине дълго време, докато хората осъзнаят, че птицата е загинала. Един коментар в геоложко списание от 1831 г. гласи че „Додо ни предоставя пример за сравнително наскоро изчезнало животно“. Това научно откритие е последвано почти веднага от публикация в списанието „Пени магазин“ през 1833 г. В нея се казва, че птицата Додо е загинала.

През 1896 г. това вече става известно дори на децата. Английският поет Хилер Белок пише детско стихотворение, в което разказва за живота и смъртта на Додо. Ето как звучи то в превод от английски на български език:

Додо се разхождаше наоколо
Радваше се на слънцето и въздуха
Слънцето все още огрява родината му
Но додо вече не е там

Неговият грак и крясък
Замлъкнаха завинаги
Можеш да видиш само костите и клюна му
Запазени в музея.