17.09.2013

Лодка динги / Dinghy – Дума на деня

Лодка динги / Dinghy

“Големите кораби обират лаврите, но тъкмо лодките динги създават моряка”

Този цитат от филма “Попътен вятър” е любим на феновете на мореплаването по цял свят. Тази малка подвижна лодка е доказала качествата си през вековете. Думата динги произхожда от думата за “малка лодка” на езика хинди и става известна на говорещите английски език чрез труда “Принципи и практики в платноходството и мореплаването”, публикуван от Дейвид Стийл през 1794 година. Тази енциклопедия по мореплаване на Стийл не би могла да намери по подходящо време за появата си, защото тъкмо през 1794-та година се състои първата морска битка от войните, последвали Френската революция, и книгата става безценен източник на информация за моряците през следващите десетилетия. Стийл предоставя на читателите си подробни описания на конструкцията и бойната мощ на всеки вид плавателен съд от Кралската военна флота, включително 427 морски отправки и 347 думи, които се появяват в Оксфордския речник на английския език. Не можем да не се запитаме дали Наполеон нямаше да спечели Битката при Трафалгар, ако беше открил екземпляр и го беше превел на френски език.

Сред цялата тази информация за мореплавателска мощ, споменаването на скромната лодка динги лесно може да мине незабелязано. Описани като “морски съдове използванни в Бомбай и задвижвани с гребане, а понякога и с платна”, лодките динги ще станат популярни като лодки за развлечение едва век по-късно. Днес се използват всякакви видове, с всякаква направа – надувни, изработени от твърда пластмаса или фибростъкло. И макар че много лодки динги вече са снабдени с мотори, много моряци все още предпочитат да пътешестват със силата на собствените си мускули и с помощта на традиционно глебло.

През 2012-та година олимпийската програма по ветроходство включи 4 дисциплини с лодки динги. Индия не спечели медали, но мъже и жени от Китай, Австралия и Нова Зеландия се пребориха за златото. Поне в този случай малките лодки получиха своята порция слава.