02.08.2013

Ароматерапия / Aromatherapy – Дума на деня

Думата Ароматерапия е използвана за първи път от френския химик Рене Гатефосе в книгата му „Ароматерапия, етерични масла”, публикувана през 1937 година.
Етеричните масла са били в помощ на терапията от преди хиляди години, но Гатефосе а пионерът на модерната им употреба. Той е роден в семейството на предприемачи, чиито бизнес е бил производство на масла и парфюми. Гатефосе задълбочава интереса си в тази област, като изучава химия и започва да издава списанието „Модерна парфюмерия”. Подобно на много изобретатели в науката, той тръгва в правилната посока след лабораторен инцидент.
След като изгаря ръката си в експлозия, той използва лавандулово масло, за да излекува раната. Този тип лечение е било широко използвано за лекуване на рани от изгаряне по време на Първата световна война и след войната Гатефосе основава фабрика за производство на етерични масла, като едновременно с това продължава изследванията си.

При обичайната ароматерапия се използват масла от лавандула, мащерка, жасмин и лимон. Въпреки предимствата си, ароматерапията започва да се прилага повсеместно едва пред 50-те години на XX век. Напоследък тази практика допринася за популярността на уелнес индустрията (погледнете нашата предишна Дума на деня). Маркетинговите тенденции подсказват, че индустрията скоро ще генерира глобални продуктови продажби, надхвърлящи 850 млн. щатски долара годишно.