07.08.2013

Багета / Baguette – Дума на деня

Обичайното изображение на французин, който кара колело и носи багета под мишница, не е най-верният образ на модерна Франция, а самата багета се появява за пръв път преди около век. Френски трудов закон от 1919 година забранява работата в пекарните между 22 часа вечерта и 4 часа през нощта, с което прави невъзможно приготвянето и изпичането на пресен хляб за закуска по традиционните методи и с обичайните съставки. Тогава на сцената се появява багетата. Това е бяло хлебче омесено само с пшенично брашно, вода, мая и сол и изпечено набързо. Всяка багета трябва да тежи 250 грама, остава прясна само за няколко часа, но е идеална за онези, които закусват рано сутрин.

Думата багета означава „пръчка, палка”, а употребата й в този контекст в английския език датира приблизително от преди 50 години. Думата е често срещан термин в архитектурата, освен това описва шлифовката на диамант във формата на правоъгълник.

Удобната асоциация с привлекателната френска кухня е причина много фирми да използват името. Веригите за сандвичи La Baguette, La Baguette Du Jour и Baguette Express са пръснати навсякъде из Великобритания.

В САЩ Paris Baguette има мрежа от 22 магазина, но макар името да извиква в съзнанието картини от Франция, компанията всъщност е корейска. В Корея и Китай има 3,000 магазина на Paris Baguette. Така „палката” се предава щафетно по целия свят.