05.03.2013

Мазохизъм / Masochism – Дума на деня

Днешната дума на деня мазохизъм представяме на всички, които са чели „Петдесет нюанса сиво“ (Fifty Shades of Grey). Мазохизъм като дума произлиза от името на автора Захер-Мазох, който твори в края на 19 век.

Мъжът, който представи секса на света

Първо нека споменем австриеца Рихард фон Крафт-Ебинг – мъжът, който представи сексологията на света. През 1886 г. той публикува труд, който се счита за класика по темата – Psychopathia Sexualis. Преводът на неговата книга от немски на английски език е направен през 1892 г. от американския професор по неврология Чарлз Гилберт Чадок. В преведената книга с подзаглавие „Ново проучване в сферата на психопатологията на секса“ (New research in the area of Psychopathology of Sex) група думи са използвани в английския език за първи път. Те включват бисексуалност, хомосексуалност, хетеросексуалност, ексхибиционизъм, некрофилия, садист и думата на деня мазохизъм.

Произход на думата мазохизъм

Определението, дадено в книгата Psychopathia Sexualis, е „особен вид перверзия“, при която един индивид иска да бъде „изцяло и безусловно предмет на волята на човек от противоположния пол; да се отнасят с него както господар с роб – да бъде унижаван и използван“. Моделът за това поведение е бил Леополд фон Захер-Мазох, също австриец, който изживявал своите мазохистични фантазии и след това пишел за тях в най-известната си творба „Венера с кожените дрехи“ (Venus in Furs). В нея той описва пътуване с трета класа, докато любовницата му пътува с първа класа, облечена с кожени палта, като той бива неин роб, когато тя реши.