16.09.2013

Оригами / Origami – Дума на деня

Думата оригами, артистичното сгъване на хартия, идва от японските думи ori (сгъвам) и kami (хартия). Умението плоски листове хартия да приемат формата на птици, пеперуди и други декоративни фигури, датира отпреди 1500 години, епоха, в която будистите са превръщали скъпата хартия в предмети за религиозните си церемонии.

Първият илюстрован учебник по оригами е публикуван в Япония през 1797 година. Интересно е как думата си проправя път в английския език. В едно описание на сгъване на хартия в училищата от 1922 година се споменава думата оригами, но човекът, който популяризира оригами по света е Робърт Харбин, илюзионист от Южна Африка. Харбин е сред първите, които пренасят фокусите от сцената на малкия екран чрез едно участие по британската телевизия през 1937 година. Сред знаковите му номера е “Момичето Зиг Заг”, по време на който илюзионистът разрязва очарователната си асистентка на три, преди да върне по чудо ненакърнената й цялост.

През 1950 година Харбин започва да проявява интерес към японското изкуство на сгъване на хартия. От ентусиазма му се заразява млада студентка по изобразително изкуство, която скоро след това се превръща в едно от най-популярните лица на британската телевизия. През 1956 година книгата на Харбин “Магия от хартия”, допълнена с илюстрации от Ролф Харис, изстрелва оригами на световната сцена.

Най-известният майстор на оригами е едно малко японско момиче на име Садако Сасаки. Тя със сигурност е и най-вдъхновяващият създател на оригами. Оцеляла след Хирошима, Садако получава диагнозата левкемия на 12 годишна възраст. Според древна японска легенда, ако един човек сгъне 1000 жерава от хартия, желанието му със сигурност ще се изпълни. Садако започва да прави хартиени жерави, но успява да нагъне само 644 жерава преди смъртта си през 1955 година. Приятелите й обаче продължават да правят оригами и тези допълнителни жерави са погребани с нея. Жеравът е същество с голяма мистична сила в Япония и се смята, че може да живее хиляда години. В сравнение с неговия мистично дълъг живот, този на Садако е трагично кратък, но наследството й продължава да живее чрез нейните жерави оригами, превърнати в символ на световния мир.