20.09.2013

Зад думите

Едуард Вик
Едуард Р. Вик, главен изпълнителен директор на EVS Translations

Благодарим на всички читатели на блога, които се изказаха ласкаво за „Дума на деня”.

За тези от вас, които ни попитаха какво провокира EVS Translations да даде начало на тази ежедневна рубрика, бихме искали да представим хората, които стоят зад нея.

Да започнем с Едуард Р. Вик, главен изпълнителен директор на EVS Translations, който даде първоначалната идея. В България освен с основаването и развитието на българския офис на водещата компания за преводи EVS Translations, г-н Вик е познат на обществеността и като основател на наградата „ВИК“. Тази награда на едноименната фондация е за роман на годината, връчвана в продължение на 6 години на най-добрите съвременни автори и творбите им. Докато целта на фондация „Вик“ е била популяризиране на българската проза, привличане на интерес към творбите на съвременните български автори и насърчаване на четенето както в България, така и зад граница, целта пред „Дума на деня” е свързана с думите, които ползваме в ежедневието си. А в българския език в последните години навлязоха и продължават да навлизат активно много чужди думи, които възприемаме, адаптираме и употребяваме без да се замисляме откъде идват или какво точно означават.

Като възпитаник на Кеймбридж, Едуард винаги се е интересувал от езиците, произхода на думите и как те са проправили и намерили своето място в съвременния език.

Когато проучва интересна дума, той не се задоволява само със сухите факти, а проявява особен интерес към човешките съдби, стоящи зад нейната история.

“Списването на рубриката „Дума на деня” се превърна в един от най-интересните и приятни моменти от ежедневието ми. Проследявайки произхода и развитието на един език; осъзнаваме, че историята на думите е историята на човешките стремежи, открития и напредък. За мен е истинско удоволствие всеки ден да споделям някои от най-интересните свои открития.”

Следете нашата рубрика „Дума на деня” и ежедневно научавайте интересни факти за произхода на думите, които използваме.

За да сте сигурни, че няма да пропуснете нито една крачка от това пътешествие през историята на думите, съдбите и идеите, използвайте функция RSS, за да получавате всяка нова Дума на деня веднага след публикуването ѝ.