23.09.2013

Бургер / Burger – Дума на деня

Бургерът днес се смята за типично американска храна, но естествено името му идва от немския град Хамбург. Като важно индустриално пристанище, градът е известен първоначално като Hamma Berg (Замъкът Хама) и е идеална отправна точка за износ на немски продукти и хора. За последните 500 години немците представляват най-голямата емигрантска група в САЩ и към края на 19 век Ню Йорк става сборен пункт на немската емиграция, както и дом на американския бургер.

Първата поява на бургера не е в менюто на заведение за бърза закуска. Хамбургският стейк от смляно говеждо е включен в менюта на луксозния нюйоркски ресторант Delmonico’s през 1873 година. Десет години по-късно той достига до широката аудитория благодарение на репортаж в Boston’s journal, в който се описва как се прави кайма: “Взимаме пиле и го сваряваме. Когато се охлади, го разрязваме, както се разрязва месото при приготвянето на хамбургски стейк”. През 1889 година Walla Walla Union ( вестник на градчето Уола Уола ) публикува едно от първите ресторантски ревюта: “Предлагат ви да си поръчате кълцано свинско, говеждо, пържола, шунка и яйца, хамбургски стейк или дроб и бекон”.

През 1921-та година се създава най-старата, просъществувала и до днес верига за хамбургери – ресторантът “Белият замък”, основан в Уичита, Канзас. Индустриалното производство на бургери ги прави най-популярната храна в света. Според последния годишен отчет Macdonald’s сервира ежедневно бургери на приблизително 69 милиона души в 118 държави.

Както хамбургера, така и името на самия град Хамбург става много популярна вносна стока в САЩ. 20 американски градове, градчета и села са кръстени на него. Така “Замъкът Хама” намира много нови територии, върху които да израсте, а името и продуктът стават толкова емблематични за американското консуматорско общество, че когато първото заведение McDonalds отваря врати в Москва през януари 1990 година, това се възприема като превратна точка, бележеща края на Студената война. Само две години по-късно Съветският съюз вече не съществува.