04.04.2013

Законът на Мур / Moore's law – Дума на деня

Мур е съосновател на Intel. Той прави прогноза, която всъщност се сбъдва. Като съосновател на Intel, той е знаел за какво говори. През 1965 г. той постулира, че минималните разходи за компоненти се увеличават приблизително двукратно за година. Допълва, че това ще продължи.

За теб и мен това означава, че компютрите стават по-бързи, мобилните телефони по-добри, а компютърните игри по-реалистични.

Отнема няколко години и много промени, преди коментарите на Мур да бъдат оформени в Закона на Мур. Законът на Мур важи за броя транзистори в интегралните схеми, които се удвояват на всеки две години и това води до повишаване на параметрите на компютърните технологии. От самото начало големият въпрос е за какъв период ще важи Законът на Мур. Постоянно се появяват прогнози, че компютрите ще достигнат границите на капацитета си. Тези прогнози все още не са се сбъднали. Но Intel отново предупреждава инвеститорите, че настъпва краят на валидността на този закон. Вероятно най-добрата преценка за закона на Мур е направена от самия него. Според собственото му признание „Откровено казано, не очаквах, че ще съм толкова точен“.