27.02.2014

Каланетика / Callanetics – Дума на деня

Произходът на думата каланетика е лесен за установяване и съвсем ясен. Думата ни връща точно 30 години назад във времето към книга, озаглавена „Каланетика: десет години по-млада за десет часа“, написана от Калан Пинкни. Думата е сбор от думата атлетика и името Калан. Личността, която стои в основата на манията по този тип физическа активност, е родена в град Савана, щата Джорджия. След като обикаля по света в продължение на 11 години, тя се връща в САЩ с разбито здраве. За да се излекува и за да спечели пари, тя започва да преподава с голям успех създадената от нея специфична гимнастика.

Калан Пинкни решава да събере принципите и упражненията, които е преподавала, в книга, която се превръща в най-популярното ръководство с физически упражнения писано някога. През следващите 20 години тя публикува още 8 книги, в чиито заглавия фигурира думата каланетика, показвайки на жените как могат да се подмладят с десет години, като стягат мускулите на корема, бедрата и гърба. Книгите й се превръщат в бестселъри и се продават в повече от 6 млн. екземпляра. Видеокасетата с нейните упражнения става номер едно сред всички видеозаписи, посветени на фитнеса. Впоследствие се появява и DVD вариант на книгата с упражнения.

Базирана на балета, тренировката по каланетика е концентрирана върху усъвършенстване на тялото, без да се напряга гърба. Едновременно с това упражненията подобряват стойката и укрепват мускулатурата. Думата изглежда вече излиза от мода. Калан Пикни умира в дома си в Савана през 2012 г., а с нея като че ли си отива до голяма степен и популярността на каланетиката. И все пак този тип гимнастика има сериозни поддръжници сред жените в зряла възраст, които трудно могат да си позволят натоварващата сърцето аеробика, както и напрежението на силовите тренировки. Всичко обаче минава под общия знаменател на фитнеса и думата каланетика се чува все по-рядко. У нас Националната спортна академия, както и разнообразие от местни клубове за спорт, предлагат курсове за всички, желаещи да развият уменията си, свързани с този спорт.