05.11.2013

Гай (момче) / Guy – Дума на деня

Гай

Когато чуем популярния израз „добрите момчета (Guys) финишират последни“, е добре да си припомним, че популярният „Guy“, от когото произлиза днешната дума в английския език за млад мъж, не е запомнен с красиви дела, а ако беше осъществил задачата си, европейската история щеше да бъде различна.

Тази нощ, според метеорологичните условия, ще бъдат запалени огньове из цяла Великобритания. Това е Нощта на Гай Фокс, позната още като Нощта на огньовете, която се чества по-масово от Хелоуин. Може би идеята да запалиш огън пленява въображението на британските деца много повече от възможността да събират лакомства от съседите. Човекът, който дава началото на тази традиция, е оставил следа в историята с това, че е бил на ръба да осъществи мисията си, но се е провалил. На 5 ноември 1605 година планът му да хвърли във въздуха Британския парламент заедно с краля и неговите министри, е бил осуетен. Гай Фокс е пленен в подземието на парламента, заобиколен от 36 бурета с барут. Изпълнението на Декрета от 5 ноември поставя началото на национални тържества и така популярността му нараства. Във Вечния календар на народните забавления от 1826 година, Денят на Гай Фокс е описан като „най-големия празник за сезона“.

През вековете, които последвали, думата гай „guy“ се използва, за да опише гротескна, опозорена личност. Сламени чучела на Гай Фокс се хвърлят в огъня и името му не е от онези, които гордите родители биха избрали за име на детето си. С времето обидния смисъл на думата избледнява и тя се използва за описание на човек без никакви осъдителни нюанси. Така махалото се отклонява в положителната посока и днес думата по-скоро показва позитивно, приятелско отношение.

Тази положителна тенденция е била немислима по времето на Гай Фокс, изпил до дъно чашата на предателството си. След преживените мъчения и екзекуцията, тялото му е било разсечено на четири и разпръснато в четирите посоки на страната като предупреждение. Човекът, възнамерявал да разкъса краля на парчета, завършва живота си именно по този начин.