14.04.2014

Радий / Radium – Дума на деня

Радият и ролята му в съдбоносен момент от историята на здравеопазването и безопасността на труда
Радият е радиоактивен елемент, открит през 1898 г. в Париж от Мария и Пиер Кюри точно преди Коледа. Новината се разпространява мигновено. Само до седмица учените оповестяват откритието си на Френската академия на науките, а на 6 януари 1899 г. публикуват в издаваното в Лондон списание „Chemical News“ новината, че са открили „нов химичен елемент и предлагат да го нарекат радий“. Думата радий произлиза от латинската дума за лъч заради енергията, която елементът излъчва във формата на лъчи. Заради откриването на радия Мария Кюри получава втора Нобелова награда през 1911 г.

Радият се използва първоначално при производството на луминесцентни бои. Компанията „Radium Corporation“ е предоставяла боя за циферблатите на часовниците в американската армия. Това се превръща в прецедент в историята на здравеопазването и безопасността на труда. Въпреки че компанията е информирала медицинската общественост, че радият уврежда здравето, тя разрешава на около 4 000 работници, на които им се заплаща на бройка, да обработват необезопасени циферблатите с радий. Почти всички били жени и тъй като четките, с които полагали боята, много бързо изгубвали формата си, компанията поощрявала работничките да „подострят“ четката с език.

В резултат на облъчването с радий работничките получават анемия, фрактура на костите и некроза на челюстта. Пет от тях съдят компанията и печелят делата чрез споразумения, които включват парична сума, ежегодно обезщетение и заплащане на съдебните, и медицинските разходи. „Радиоактивните момичета“, както започнали да ги наричат на времето, създават прецедент, защото са първите наемни работници, които се наемат да съдят работодателя си заради опасни условия на труд.

Така става ясно, че радият с предимствата и недостатъците си, е нож с две остриета. Това е обобщено в статия в „Дейли мейл“ от септември 1903 г.: „Радият с очевидната си способност да отделя непрекъснато топлина, отвори вратата към един нов свят в науката“.

Точно в този свят ще ви пренесем чрез рубриката ни Дума на деня през следващите дни чрез думи като радиоактивен (radioactive), кюри (curie), бекерел (Becquerel) и атомна бомба (atomic bomb).