30.01.2014

Рулетка / Roulette – Дума на деня

Подходящо за дума, която означава „малко колело” на френски език, първото споменаване на думата рулетка е във вестник през 1724 г., в който се описват събития във Франция: „Възникна кавга между двама младежи на улица „Сент Андре” заради хазартна игра, която не е забранена и се нарича игра на рулетка”

Първото споменаване на играта в Англия е в памфлет от 46 страници от Амос Докълтри, който описва, както звучи и заглавието: „Опасното въздействие на играта на рулетка и фаталните последствия, ако си неин почитател, особено във и около Ковънт Гардън”. Памфлетът е публикуван в Лондон през 1744 г. Този текст с акцент върху вредата от хазарта представя игра, която е пуснала корени в Англия около 50 години по-рано.

Но нито едно от тези споменавания в английския език не описва конкретно играта на рулетка такава, каквато я познаваме днес. В крайна сметка тя е играна за пръв път в Париж през 90-те години на 18 век и почти веднага става популярна. Играта е въведена в английския език от „The Times” през 1797 г. по време на коледните празници с думите “Играта на рулетка или „Четно-нечетно” напоследък беше въведена в моден клуб на улица „Пал Мал”.

И рулетката наистина се превръща в мода. Играта в днешния си вид с единствена нула за банката се превръща в истински печеливша, когато се появява за пръв път в Бад Хомбург в Германия. Тя е въведена там от французина Франсоа Блан, който по-късно, когато немското правителство забранява хазарта, я пренася в Монте Карло.