16.07.2014

Световен шампион / World Champion – Дума на деня

Думата шампион се употребява много рано в английския език. През 13 и 14 век с нея се описва борец с отлични качества, но едва в началото на 18 век започва да се употребява във връзка с победителите в състезания.

Преди появата на полетите със самолет е било много трудно да се организират световни шампионати и олимпиади. Оригинални документи показват, че думата е употребявана във връзка с бокса и билярда в началото на 19 век. Според изчисленията относно Олимпиадите в Олимпиадата през 1896 г. са взели участие само 14 нации, като само 4 страни участват с повече от 3-ма атлети. Първото Световно първенство по футбол на ФИФА кани всяка страна, която иска да участва, на първото състезание в Уругвай през 1923 г., но успява да събере едва 13 участници. Франция е една от трите европейски страни (другите две са Румъния и Югославия) и на спортистите са им били нужни цели 15 дни, за да прекосят океана и участват в първенството.

Днес нещата са коренно различни, когато става въпрос за световни шампиони. Германия спечели Световната купа на ФИФА в неделя, а във вторник футболните борци с отлични качества вече бяха кацнали в Берлин със самолет, украсен с футболна топка. След пристигането си те се качиха на автобус „Мерцедес“, за да направят почетна обиколка на града. На автобуса бяха изписани годините, в които Германия е печелила световната титла – 1954, 1974, 1990 и 2014 г.