03.09.2014

Лека закуска / Snack – Дума на деня

Историята на навлизането на думата snack, която означава закуска, леко хапване, в английския език е дълга. Най-вероятно понятието произлиза от глагола на холандски snacken, който описва куче, което стърже със зъби или хапе. Наи-ранното споменаване на думата е от около 1230 г. и е свързано с куче от ада, което е толкова уплашено, че се страхува да щракне с челюсти (snecchen). Превод от латински на басни излиза на английски език през 30-те години на 16 век. Творбата включва история за група риби, в която най-интересните риби са се опитвали да се надминат едни други. Историята завършва с караница между всички риби: „всички започнаха да се зъбят едни на други и замалко да се разкъсат на малки парченца“. От време на време думата „snack“ със значение зъбя се, ругая някого все още се употребява по този начин.

Идеята за смисъл на захапване и откъсване на парче се появява след това. Думата „snack“ придобива значение на малка част или порция от нещо. Добър пример е пиесата на Фаркуар „Сър Хари Уилдеър“, в която има разговор за разделяне на наградите на едно състезание: „Около хиляда паунда е. Ще получим дял.“ Следва светкавичен отговор: „За какво? Защо да разделяме на порции мадам“ и маркизът предлага много по-малка сума като награда.

След значението на малък дял от нещо се появява значението на думата като малко количество ликьор и след това на малка порция храна. Както подобава, думата е използвана за първи път в този смисъл от англичанин в Америка. Джон Дънтон е бил успял продавач на книги и е продал известен брой книги при едногодишното си посещение в Нова Англия. Естествено, през това време той е писал писма до родината си. През 1685 г. той споделя, че „Както винаги ни снабдяваше с питиета, дори и да не бяхме поискали, така и винаги се хвърляше да вземе своята порция, докато ни помагаше да ги изпием“. Първата истинска закуска тип „snack е представлявала обяд в течно състояние. През следващите 100 години думата се е използвала със значение на част от обяд или от вечеря и след това се е утвърдила като самостоятелно понятие за лека закуска.