28.08.2014

Свлачище / Landslide – Дума на деня

Свлачище / Landslide – Дума на деня

Свлачищата се получават в резултат на откъсване на скали и земна маса от твърда скална основа и свличането им бързо надолу по склона. Разрушителният потенциал на свлачищата по отношение на материални щети и жертви често се подценява. Географът Дейвид Петли съобщава, че повече от 32 000 души са загинали за седем години от 2004 година насам в 2 620 отделни смъртоносни свлачища. Смъртоносното свлачище край Хирошима е едно от многото, активирани през тази година.

Първоначално думата свлачище се появява в английския език във варианта landslip, но landslide взима надмощие в края на 19 век.

Точно на датата 4 ноември 1888 г. в публикация в списание „New York Times“ думата свлачище (landslide) се използва за пръв път с ново значение. Тогава е отбелязана убедителна изборна победа – „истинско свлачище“. Оттогава думата в английския език започва да се употребява редовно в смисъл на убедителна политическа победа за партия или личност, която помита противниците си. На вечеря с журналисти през 1958 г., след като е изслушал реч, в която се обвинява клана Кенеди за това, че си проправя пътя към президентството с пари, Джон Кенеди вади пред аудиторията фалшива телеграма: „Току-що получих следната телеграма от моя щедър баща. В нея пише: „Скъпи Джак, не купувай и един единствен глас повече отколкото е необходимо. Да бъда проклет, ако се налага да плащам за изборна победа (landslide)“. На изборите през 1960 г. Кенеди получава само 0.17% повече гласове от Никсън, но поради особеностите на американската избирателна система това също се оказва голяма изборна победа.