23.10.2013

Учен / Scientist – Дума на деня

Думата произхожда от латинската дума scientia, (познание, експертиза) и се появява за пръв път в напечатан вид през 1834 година благодарение на Уйлям Хюуел, истиски ренесансов мъж, изковал думата физик.

Хюуел е бил всестранно развит и по тогавашните, и по днешните стандарти. Професор по минералогия и философия, той е бил и отличен математик. Уравнението, дефиниращо формата на кривата, носи неговото име – Уравнение на Хюуел.

Бил е и религиозен и е последвал духовното си призвание като Англикански свещеник. Имал е слабост към езиците и културата. Специалният му интерес към немския език го подтиква да преведе „Фауст“ от Гьоте на английски език и да напише собствен оригинален труд върху немските църкви.

Не е изненадващо, че с разнообразните си постижения печели армия от почитатели. Неговият ученик Чарлз Дарвин го цитира на титулната страница на „Произход на видовете“. По време на престоя си в Кембридж той става директор на „Тринити колидж“, чиито възпитаници са спечелили 32 Нобелови награди.

Освен че става кръстник на световните учени, Хюуел дава имена и на много термини, които те ще използват един ден в ежедневната си работа. Според съвременника му Майкъл Фарадей той предлага въвеждането на думите катод и йон. Други думи, които дължат мястото си в английския език на този забележителен човек са предприемач, електромагнетизъм, биометрия и катастрофален.