12.11.2013

Зомби / Zombie – Дума на деня

Зомби – дума на деня

Неочакваният автор на думата Зомби в английския език е Робърт Сауди, изтъкнат социален реформатор, учен и лингвист. В последните 30 години от живота си Сауди е британският поет лауреат, а ранните му преводи на испански и португалски текстове включват „История на Бразилия“, в която той определя зомби като вожд на бразилските туземци. Думата произлиза от анголската дума за бог и в това първо споменаване Сауди отбелязва африканския й произход, но заплашителният смисъл „живите мъртви“, с който асоциираме думата зомби днес, ще се появи доста по-късно.

Американският журналист и окултист Уилям Сибрук е първият, който въвежда елемент на ужас чрез „Магическият остров“, изследване на вуду магията и канибализма от 1929 година. Филмиран като „Бялото зомби“, той предоставя незабравима роля на Бела Лугоши, но филмите за зомбита ще започнат да печелят култова популярност едва през 1968 година с филма „Нощта на живите мъртви“. Заснет със скромен бюджет, филмът проследява съдбата на седем души, хванати като в капан във ферма от преследвачи, неясно как излезли от гроба. Тези същества във филма били наричани таласъми, но режисьорът Джордж Ромеро впоследствие използва думата зомби в интервюта и думата остава. Думата зомби дава начало на цял жанр филми, в които зомбита заплашват цивилизацията във вида, в който я познаваме. Thriller на Майкъл Джексън (да, той е заснет през далечната 1983 година) показва зомбита да танцуват с певеца, а майсторът на хоръра Стивън Кинг е един от многото автори, дали своя принос към жанра. Освен това думата започва да се употребява и като прилагателно за празно съществуване. Зомби компютрите, например, са компютри, атакувани от хакери, които изпращат спам без знанието на потребителя, а зомби банките са финансови институции, успяващи да оцелеят някак, независимо от липсата на материална стойност.

През 2003 година американският автор Макс Брукс експлоатира страха ни от неизвестното, като публикува „Ръководство за оцеляване от зомбита“, удобен списък с указания как да се справяме с опасностите при зомби атака. Книгата много скоро се появи в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Подушвайки търговския потенциал, Брукс продължава да работи по темата и през 2006 година се появява „Z-та Световна война“. Тази хроника на глобалната битка на човечеството с „живите мъртви“ се продава в около милион копия, а филмовата адаптация от 2013 година събира повече от 500 милиона щатски долара от продажба на билети. Зомбитата може и да не се интересуват от пари, но те се оказаха много полезен източник на доходи. Общо взето, думата зомби извървява доста дълъг път, от времето на изпълнения с достойнство г-н Сауди, който надуто посъветва Шарлот Бронте да не пише книги, защото „Литературата не може да бъде работа в живота на една жена“.