09.10.2013

Зониране / Zoning – Дума на деня

Зонирането е инструмент за регулиране развитието на териториите и се прилага точно от един век. Първият град, приложил зониране, е Ню Йорк. Това става след дискусиите, предизвикани от строителството на небостъргача Equitable Building в Долен Манхатън, който при откриването си през 1915 година е най-голямата офис сграда в света. Той предлага впечатляващите 130 000 квадратни метра площ във вътрешността си, но отвън хвърля сянка от 7 акра върху града. Протестите срещу това водят до прокарването на Резолюция за зонирането през 1916 година, чрез която се въвеждат правила, регулиращи колко светлина и въздух могат да бъдат отнемани от новостроящи се сгради.

След като нюйоркчани спечелват спора, регулациите за зониране на териториите започват да се прилагат навсякъде в САЩ. Стъпаловидните небостъргачи, характерни за 20-те години на 20 век, са резултат от новия ограничен строителен мащаб, съобразен с регулациите и размера на площта, върху която са построени. И докато законите за зонирането в Ню Йорк са родени от естетвения стремеж хората да бъдат далеч от сянката, произходът на законодателството в тази област в други части на страната съвсем не е достоен за възхищение. Законите за зониране в Колорадо например, са инициирани от организация, която хвърля сянка върху живота в Америка. Нелегалната расистка организация Ку-клукс-клан е упражнявала контрол върху местното законодателство в Денвър и когато то налага рестрикции върху строителството на жилища и търговски обекти чрез техния Закон за зонирането от 1925 година, целта всъщност е била да бъде запазена сегрегацията в района.

Регулацията в тази област във Великобритания става през 1947 година с гласуването на Закона за градското и извънградско планиране. Немският Строителен кодекс е от 1960 година, а австралийският Закон за оценка и планиране на градската среда – от 1979 година. Политици и бизнесмени установяват, че легалното дефиниране на правата и задълженията на строителните предприемачи поражда гръмогласна и добре организирана опозиция. Ще продължим нишката на тази история с утрешната Дума на деня, nimby.