06.03.2013

Енергийният възход на Австралия

Енергийният възход на Австралия
Енергийният възход на Австралия

Австралия има дълга история като богата на минерали страна. От злато до въглища гръбнакът на австралийската икономика традиционно са били минералите. Подобно на други нации със стабилни конвенционални енергийни залежи австралийската икономика също все повече усеща натиска на нарастващите производствени разходи и на екологичните организации. Но също като САЩ, Австралия наскоро откри светлина в тунела на потенциално трудното енергийно бъдеще. Наскоро откритите газови находища имат потенциала да предизвикат не само нов енергиен бум от страна на Австралия, но също така да вдъхнат нов живот на производството на енергия, което може да доведе до устойчив растеж за десетилетия напред. Залежите на шистов газ в страната, открити досега, са удобно разположени в околностите край традиционно използваните залежи на въглища, което позволява на компаниите в сектора да използват съществуващата инфраструктура за добивни операции.

Въпреки че съществуващата инфраструктура може да се окаже полезно предимство за подпомагане на първоначалния добив и транспортиране на природните залежи от газ, все пак ще са нужни сериозни инвестиции, за да се осигури ефективно пречистване на продукта. Като се има предвид нарастването на търсенето за по-чисто изгаряне, по-екологичните горива и потенциалът за икономическо стимулиране на природния газ, е уместно да се предположи, че ще трябва да бъдат поети значителни ангажименти спрямо инфраструктурата от страна както на двете правителствени агенции, така и от местни и чужди инвеститори. Според по-консервативните изчисления най-малко 1,5 милиарда долара ще са необходими за завод за втечнен природен газ (с капацитет 1 mmtpa), 1 милиард долара за терминал за получаване (с пропускателен капацитет 1 bcf/ден), както и 200–300 милиона долара за превозни средства за транспортиране на втечнения природен газ, ще трябва да бъдат поети като ангажимент от страна на инвеститорите. Въпросът в Австралия със сигурност не е кога ще бъдат направени тези инвестиции, а къде и с каква скорост. От гледна точка на австралийското правителство и икономиката на страната, както и спрямо потенциала на чуждестранния инвеститор, от основно значение е намирането на правилния потенциален капитал за правилното място, за да се максимизира ефективността и ефективното използване на инвестиционният капитал.

Въпреки че инфраструктурните инвестиции, споменати по-горе, са стандартни разходи за създаването на мащабна инсталация за втечнен природен газ, случаи от недалечното минало от Куинсланд и Нов Южен Уелс онагледиха други потенциални проблеми, пред които може да бъдат изправени инвеститорите, докато изправят австралийски газова индустрия на крака. Тези случаи на увеличаваща се регулаторна тежест се отнасят до защитата от земеделските земи от замърсяване, в които се посочва, че конкретни предложения за добив на втечнен природен газ в рамките на 1,2 мили от земеделска земя трябва да се решават от надпартийна комисия, преди дори да се подаде искане за развитие на проекта. Различни клонове на правителството и различни търговски сектори може, разбира се, да имат различни регламенти, които трябва да бъдат следвани, което създава бюрократичен кошмар дори за най-старателния инвеститор. Но тъй като търсенето на по-щадящи околната среда енергийни източници продължава – чрез безопасни, достъпни и по-чисти от въглищата или нефта средства – е очевидно, че втечненият природен газ ще продължи да бъде все по-голям играч в глобалната енергийна индустрия. Успоредно с това енергийният бум в Австралия изглежда е устойчив и се разраства и ще допринесе за цялостната промяна в енергийния пазар. Освен това този бум има потенциал да бъде много печеливша инвестиция за подходящата компания.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.