31.12.2014

Фойерверки / Fireworks – Дума на деня

Производството на хартия, печатарството, компасът и барутът са четирите ключови изобретения на китайците.

Предмет на спорове е кога точно е открит барутът – сигурно е обаче, че датира отпреди около 1200 години. Въпреки това първите химични формули са документирани едва през 1044 г. Барутът определено революционализира военното дело.

Затова е логично, че първото споменаване на фойерверки на английски език е в превод на труда на Макиавели „Изкуството на войната. Този значим труд е публикуван на италиански език през 1521 г. Английският превод излиза през 1562 г. Преводачът е Питър Уайтхорн, който прекарва значително време в Италия, включително и като войник, сражаващ се на страната на император Чарлз V. Той описва „как се приготвя селитра, барут и други различни видове фойерверки или гръцки огън“. С превод, посветен на кралица Елизабет, трудът е част от поредицата ръководства по военно дело, публикувани по това време, когато Англия започва да гледа на себе си като на военна сила. Третото издание е публикувано през 1588 г. годината, в която Англия отблъсква нападение на испанците.

Но фойерверките се използват и за други цели освен за сражения. В Китай фойерверките се използват за прогонване на зли духове. Първата документирана употреба на фойерверки за развлекателни цели в Англия е през 1575 г., когато кралица Елизабет прави обиколка на Англия. Най-зрелищната заря е в Кенилуърт и е описана от един от най-значимите поети в епохата на Шекспир – Джордж Гаскойн. В „Кралски удоволствия (Princely Pleasures) той пише „над водата се носеха фойерверки, които бяха едновременно странни и добре изпълнени.

Фойерверките стават неизменна част от публичните празненства, особено при отбелязването на Нова година. Зрелищна заря се провежда по целия свят, започвайки със Сидни, като много популярни са тези в Токио, Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.