05.02.2014

Фосилни горива / Fossil fuels – Дума на деня

Историята на първата поява на този израз е много любопитна. Накратко – създаден е от немец в Англия. Изразът е споменат за пръв път от немския химик Каспар Нойман. Той е назначен за пътуващ аптекар от краля на Прусия, който го изпраща да пътува из Европа, за да задълбочава познанията си и да въвежда нови продукти. Докато Нойман е в Лондон, кралят умира, а с него и назначението. С типичната си любознателност Нойман продължава изследванията си и навлиза във висшето лондонско общество, където се среща с такива личности като Исак Нютон и Ханс Слоун. Възползвайки се от факта, че Джордж I, кралят на Англия по онова време, не само живо се интересува от наука, но и по странна прищявка на историята говори само немски, Нойман прави забележителна кариера в Англия.

Така че живеейки в Англия, Нойман продължава да пише на немски, а текстовете му са публикувани в превод на английски през 1759 г. – 20 г. след смъртта му. Фосилните горива се появяват в показалец под заглавието „Желязо и железни руди”. Една от подтемите е „разтопен с фосилни горива”.

След началото на индустриалната революция в Англия въглищата изместват дървата, вятъра и водениците като основен източник на енергия. В резултат на по-доброто използване на горивото се създават двигатели с по-високо качество, подобрява се транспортът и се променя коренно селското стопанство. До началото на 20 век броят на градските жители скача до 225 млн. души, а сто години по-късно вече е близо 3 млрд.

Фосилните горива като нефта, въглищата и природният газ днес съставляват почти пет шести от консумацията на основни енергийни източници по света.