30.10.2014

Хелоуин – Най-страхотният празник!

Отново настъпи този момент в годината – октомври е и е време за най-страхотния празник – Хелоуин! Единственият празничен сезон, на който се радват еднакво и деца, и възрастни. Помислете си само – очаквате хората да кажат, че това е Коледа – да, разбира се, всичко е любов и светлина, но тези, които наистина се радват на подаръците, са децата. За останалите от нас – наясно сте, че Дядо Коледа е измислен герой, нали?! – подаръците не идват от Лапландия. Сега пригответе кредитната си карта, приятели.

И нека не започваме да сравняваме най-страхотният празник със Св. Валентин, става ли?! Всъщност Св. Валентин е по-скоро най-депресиращият празник от всички. Трябва ви специален човек в живота ви, за да получите бонбон. И нека бъдем честни твърде много от нас, дори и да си имаме любим на празника, не могат да дадат това, което той или тя очаква. При това положение Денят на Св. Валентин може да се окаже по-скоро жалък, отколкото прекрасен.

Това не може да се случи с Хелоуин. На Хелоуин никой не е оставен сам. Всички празнуват – по колкото по-странен начин, толкова по-добре! Знаете старата шега, в която се пита: „Кой спечели миналата година състезанието по красота за скелети? – Не беше тяло.“. Точно така, това е единственият ден в годината, в който колкото по-страшно изглеждате, толкова повече похвали ще съберете, независимо от пол или раса. Казахме ви – най-страхотният празник на всички времена!

Хелоуин гарантира супер спомени за години напред. Какво си спомняте от миналата Коледа? Огромната сума пари, похарчени за подаръци? Не че Хелоуин не поддържа цяла индустрия сам по себе си. През последните години, този повод за веселие доста се комерсиализира. Но какво ли е останало свободно от комерсиалната хватка днес? Отивате в супермаркета и има цели раздели с тематични стоки за Хелоуин. Хелоуин всъщност се е превърнал в специфичен празничен сезон, като проправя пътя за дългия и изморителен период на Деня на благодарността и Коледа в края на годината. Несъмнено Хелоуин генерира милиони долари за индустрията, но в края на краищата сме тук заради бонбоните, нали така, деца?! Ето какво означава Хелоуин за малките – много бонбони, които да си похапват. Всички си спомняме момент от детството и карнавалните тържества в училище, когато родителите ни са ни давали костюми за маскиране, които не са ставали за нищо. Но, хей, не мислите ли, че такъв момент на леко унижение си е заслужавал аплодисментите и последвалата почерпка с бонбони? Наскоро ни попадна страшно забавен комикс с деца, маскирани за Хелоуин, които чакат да получат бонбони и в балоните с реч около тях се четат следните възклицания: „Бонбон без захар, моля!“ „Само бонбони за вегани, госпожо!“ „Имам непоносимост към лактоза!“ „Имам непоносимост към житни храни!“ „Не ям ядки!“ „Алергичен съм към нъгети!“ „Само органични съставки, моля!“

Що се отнася до възрастните, Денят на Хелоуин е рядък шанс да се държиш малко странно и детински, да дадеш воля на въображението си и да се позабавляваш. – Неизбежно е спомените от подобни весели моменти и Хелоуин партита да избледнеят с времето, но важното е, че сте имали такова преживяване. Дори то да е било на косъм от пълна бъркотия както се случи с познат, който след веселбата заспал във влака на път към вкъщи в отдалечен град. Пътниците се обадили на полицията, защото помислили, че някой го е набил до смърт. А той си бил много добре и то стабилно почерпен. Ето това се казва дегизировка убиец за зомби!

Нека не забравяме и декорацията за дома – за улеснение може да оставите истинските паяжини, които и без това си имате из цялата къща, като пресъздадете много шик зловещ интериор. В България първите признаци на приемане на празника бяха именно появата на различни предмети за украса в по-големите вериги магазини и страшни на вид маски от зли същества от приказките, през дракони, феи до супер герои или супер злодеи от американските филми.

Между другото знаете ли кой е най-известният френски скелет? От буквален превод на фамилията му от английски език излиза, че това е Наполеон Бонапарт (от Napoleon Bone-apart буквално кости-разделени).

Затова, скъпи приятели, насладете се на празничния сезон, придайте си страховит вид и помнете, че носи лош късмет да срещнете черна котка само ако сте мишка.