20.04.2016

Хигиена / Hygiene

Хигиена
Хигиена / Hygiene – Дума на деня – EVS Translations

Чистотата се доближава до благочестието, се казва в библейските текстове. В наши дни чистотата или хигиената е просто част от ежедневието ни: измиване на зъбите, взимане на душ, изпиране на дрехите; използване на дезинфектант, дезодорант, дъвка без захар за почистване на зъбите, влажни кърпички, освежител за въздуха, прахосмукачка с висока смукателна мощност… Каквото и да правим, не трябва да оставяме децата да играят в калта и т.н.

Гърците са имали израза: hugieine tekhne или „изкуството на здравето“. Думата hugieine произлиза от hugies (здравословен), преминава в модерния латински и се превръща в hygieina, след което навлиза във френския език и се превръща в нашата съвременна дума hygiene (хигиена). Вероятно за древните гърци хигиената е най-важният елемент в подхода към медицината, както пише сър Джон Пентланд Махафи през 1874 г.: „Гръцката медицина е започнала от хигиената вместо от патологията (Social Life Greece); което ще рече, че древните гърци са се концентрирали върху начини да бъдат здрави, вместо върху това да диагностицират заболявания.

Изобретения на хигиената

Тоалетна

Сър Джон Харингтън изобретява предвестника на британската модерна тоалетна с водно измиване и я инсталира в имението си в Келстън. Нарича я „Аджакс“, тъй като навремето думата jake е била жаргонната дума за тоалетна. Той пише книга по тази тема през 1596 г., която става много популярна, но тъкмо името му Джон се превръща в трайната американска жаргонна дума за тази важна част от оборудването.

Паста за зъби

Много от древните цивилизации са използвали някакъв вид прахообразни пасти за зъби – прах от стрити волски копита, креда, въглен. Може да звучи невероятно, но едва през 1850 г. се появява първата паста за зъби Crème Dentifrice: прах, превърнат в паста, а през 1809 г. фирмата Colgate я поставя в туба и никога не се обръща назад.

Но цялата тази хигиена е добра за нас, нали? Донякъде. Последните теории подсказват, че нашият модерен, взискателен подход към хигиената (опита да елиминираме микробите в нашето обкръжение) може да намали броя на микробите с които имунната ни система трябва да се справи и обяснява защо все повече хора всяка година страдат от алергии. Независимо от това, че компаниите се опитват да ни продават „любовна емоция“ с техните химически продукти, не ставаме ли прекалено хигиенизирани?