15.12.2014

Изкуствен интелект / Artificial Intelligence – Дума на деня

Изразът изкуствен интелект се отнася за сферата на изследвания, свързани със способността на компютрите и други машини да проявяват и симулират интелигентно поведение. Изкуственият интелект като идея възниква в Дартмутския колеж, частен университет от Бръшляновата лига в Ню Хампшир, САЩ, в който през 1956 г. се провежда конференция по повод на изследователски проект, посветен на изследване на изкуствения интелект. Поради влиянието на поп културата обаче мнозина от нас познават термина и концепцията благодарение на филмите „2001: Космическа одисея“ или „Терминатор“. Миналата седмица Стивън Хокинг, световноизвестният британски физик в областта на теоретичната физика, коментира, че „развиването на цялостен изкуствен интелект предвещава края на човешката раса“. По всичко личи, че май не сме единствените, които си представят как сребристи киборги заговорничат, за да ускорят края на човечеството.

Темата за изкуствения интелект и дебатът, свързан с него, крият неустоимо обаяние и са били винаги популярна тема в литературата и киното – като че ли хората не се наслаждават на нищо друга така, както на историите за унищожението на човечеството. Но до каква степен Хокинг е точен в предсказанията си? В зависимост от това към кого отправяте въпроса, отговорите варират между пълно несъгласие с него до нещо от рода на „може би е прав, но няма да се случи скоро“.

Със сигурност изкуственият интелект е вече край нас и много нископлатени работни места изчезнаха заради нахлуването на машините, които вършат работата също толкова добре като човека, ако не и по-добре. Лесно е да си представим бъдеще, в което пътуваме до работа с влакове и автобуси, управлявани не от хора, а от компютри, и може би дори страховитата автоматизирана хирургическа операция във филма на режисьора Ридли Скот „Прометей“ не би изглеждала толкова неосъществима в реални условия. В Япония комбинацията от застаряващо население и спад в раждаемостта, плюс всеобщо несъгласие с увеличаването на броя на имигрантите на пазара на труда, подсказва, че изкуственият интелект е единствената възможна алтернатива. Много фирми като „Тойота“, „Хонда“, както и фирми в сферата на здравеопазването, инвестират в изкуствения интелект.

 Няма съмнение, че изкуственият интелект вече променя живота ни, но дали машините и компютрите могат да достигнат ниво на пълна изкуствена интелигентност и дали това ще се превърне в добротворна, или в разрушителна сила, ще покаже бъдещето. Ако съдим по популярните филмови сюжети, досега щяхме да сме пометени от извънземни, от гигантски метеорити или пък щеше да се завърне Бубонната чума, преди дори да сме имали шанса да разберем какво се случва.