16.12.2014

Марсала / Marsala – Дума на деня

През последните 15 години Институтът по цветовете „Пантон“ номинира „Цвят на годината“, преравяйки света в търсене на цветови влияния, които впоследствие да навлязат в модата, козметичната индустрия, индустриалния дизайн и обзавеждането на дома.

След годината на Сияйната Орхидея сега идва ред на цвета Марсала. Специфичният червеникавокафяв нюанс е обявен за цвят на 2015 г. И точно като виното Марсала, от което идва името му, цветът Марсала е плътен, земен и привлекателен. Или както е описан от специалистите в „Пантон“: „Както силното десертно вино, което дава на Марсала името си, този изискан нюанс въплъщава удовлетворяващата плътност на богато и засищащо ястие, докато неговите основни червено-кафяви корени излъчват изтънченост и близост до естествения цвят на земята.

Преди да започнем да търсим вдъхновение в цвета Марсала, нека първо тръгнем по пътя на виното Марсала от едноименния регион в Сицилия до британската трапеза. Човекът, който пръв запознава консуматорите извън Италия (където се произвежда) с виното Марсала, е англичанин. През 1770 г. търговецът Джон Удхаус посещава Сицилия и като опитва богатия вкус на старо вино от бъчва, натоварва 30 бъчви и ги изнася за Англия. Резултатът от пътуването е получаването на силно десертно пивко вино, чийто вкус очевидно е бил достатъчно познат на английските консуматори. А маркетинговият потенциал се оказва толкова успешен, че 20 години по-късно виното започва да се произвежда масово. От този период датира първото писмено свидетелство в английския език – през 1806 г. списание „Харпърс“ го посочва за ключов елемент за успешна вечеря: „Две бъчвички с вино Марсала“.

Дори и да обявим, че виното Марсала е „открито от англичанин“, днес то е един от символите на Италия. И когато през 60-те години на 20 век навлиза системата за „вино със защитено географско название“, виното Марсала е първият италиански продукт, който получава това признание.

Виното Марсала е много популярно и се използва много често в готварството, (както сухият, така и полусухият вид), при приготвянето на богати карамелизирани сосове за меса и десерти. Но силното десертно вино е много повече от вино за готвене – то е с високо алкохолно съдържание и класифицирано според цвета си, който зависи от цвета на гроздето и съдържанието на захар в него, е много пивко. Така че не пропускайте да добавите бутилка Марсала към списъка с покупки за Коледните празници!