04.12.2015

Кардамон / Cardamom – Дума на деня

Всички знаем кои са най-скъпите подправки в цял свят, когато стане дума за цена на килограм – това са шафранът, следван от ванилията. Можете ли да познаете коя подправка е на трето място? Изненадващо или не това е кардамонът.

Той е една от най-древните подправки в цял свят, която превъзхожда повечето си събратя поради широката си употреба. Използването му в кухнята варира от приготвяне на сладкиши и апетитни ястия до студени и топли напитки.

Историята на кардамона бележи своето начало преди най-малко 4000 години и както при много подправки по това време е ценен основно заради медицинските си качества.

Гърците и римляните използват кардамона за парфюми, мехлеми и етерични масла, като също така подправката играе роля в много религиозни жертвоприношения.

Викингите откриват подправката, докато пътуват до Константинопол преди хилядолетие, и я пренасят в Скандинавия, където днес е основна съставка на традиционния за този район Glögg (коледно греяно вино).

През 3 век сл. Хр. в Александрия кардамонът е включен в списъка с облагаеми с данък индийски подправки, като Индия запазва ролята си на най-голям износител на кардамон в света до края на 20 век, когато е изместена от Гватемала, където германецът Оскар Маюс Кльофер, който се занимава с отглеждане на кафе, пренася индийския метод на култивиране на кардамон през 20-те години на 20 век.

Думата cardamom произлиза от думата на средноанглийски език, производна на двете ранногръцки думи, използвани за назоваване на двата основни вида подправки, характерни за гърците – kardamon (кресон) и amōmon (подправка), от които по-късно се получава просто думата kardamōmon.

Двата основни вида са: Elettaria, известен още като истински кардамон, със светлозелени шушулки и популярност, която се простира от Индия до Малайзия; и Amomum, с по-големи и тъмнокафяви шушулки, който се използва в Азия и Австралия. Оттам ги познаваме с техните общоприети простички имена – зелен и черен кардамон.

Използването на кардамона като храна нараства неимоверно от началото на 19 век, но неговите способности за облекчаване на стомашния дискомфорт са известни много преди това, както посочват първите писмени сведения от британски източник. Нашата дума се появява най-напред в печатна форма в превода на Джон Тревиза на древната енциклопедия De Proprietatibus Rerum (За свойствата на нещата): Кардамонът помага за облекчаване на гаденето и раздразнението на стомаха“.

Кардамонът се използва в множество ястия – от основни блюда и сосове като ориз и къри до напитки като чай, а комбинацията от кардамон, карамфил, канела, кориандър, копър и звездовиден анасон е типична за много коледни лакомства в Германия – от лебкухен до глювайн.