21.04.2015

Механик / Mechanic – Дума на деня

Когато наближи православния Великден, като много хора, които живеят и работят далеч от семействата си, реших, че няма по-подходящо време да се върна вкъщи и че няма по-добър начин да отпразнувам Възкресение Христово, отколкото със семейството ми. Това със сигурност щеше да бъде едно продължително пътуване с кола, но когато разбрах, че синоптичната прогноза не ни заплашва с лошо време след дългата зима, която изтърпяхме, очаквах сравнително леко пътуване. Тогава, някъде на разстояние от една трета от крайната ми дестинация, нещо се случи – на една от лентите на магистралата, в средата на нищото, предупредителните светлинки на таблото започнаха да мигат и колата започна да забавя ход. Докато стоях вътре и потрепервах в очакване да пристигне немският еквивалент на Съюза на автомобилистите, се замислих за думата, от която неизбежно щях да имам нужда механик (mechanic).

Професията „механик“ (mechanic) идва от прилагателното mechanical, чиито корени могат да бъдат проследени обратно до древногръцката дума mekhanikos, която пък означава инженерство или нещо, свързано с машини. Любопитно е, че макар да смятаме термина механик за занимание, присъщо единствено на автомобилната индустрия, първата употреба на думата е от 14 век и е с определение на работник, който се занимава с ръчен труд, и произхожда от латинската дума mechanicus. С времето, докато светът става все по-механизиран и индустриализиран, дефиницията се променя – от първоначалното значение на работник на ръчния труд, после на занаятчия през 1560-та, до квалифициран работник/механик през 1660-та, та чак до съвременната интерпретация, която започва да доминира с достъпността на автомобила.

В употреба могат да бъдат открити всички споменати по-горе дефиниции. В творбата на Баркли Apology to the True Christian Divinity (Апология на истинската християнска божественост) (1678 г.) е подчертан ръчният характер на труда, като се твърди, че: „Повечето мъже се занимават с ръчен труд и са механици.“ В една своя поема от 1568 г. Александър Скот описва едно по-изискано занимание: „Механиците работят в търговията, транспорта и пътуванията от едно място до друго и обратно.“ И накрая в нашия съвременен речник се появява референция от 1919 г. в брой на американското списание Vocational Rehabilitation Services: „Механикът трябва да е способен да прилага квалифицирани умения при боравенето с всички механични части на автомобила.“

Но да се върнем към личната ми история – за радост, след като взех кола под наем, чаках почти седмица, докато приключи поправката, и след доста солени непредвидени разходи, всичко се върна в рамките на нормалното и бях в състояние да се порадвам на чудесна великденска ваканция със семейството ми. Нека добавя и това, че ако личните ми проблеми са основният ми подтик да пиша за някои думи, надявам се никога да не се наложи да се вдъхновя от думи, свързани със здравеопазването!