22.04.2015

Талант / Talent – Дума на деня

Невероятният глас на Сюзан Бойл стигна до българската публика благодарение на британското шоу „Великобритания търси талант“. И все пак талантът не е само британски феномен – той залива света от Афганистан през Виетнам, до Норвегия и Южна Африка. Естествено, говорим за световно известната, базирана на реалността телевизионна поредица, която показва умения и способности, но какво да кажем за самия талант? Откъде произхожда думата и как е стигнала до днешното си значение?

Елинистическа версия на вавилонска идея, думата talent първоначално е била talanton и се е използвала в смисъл на тежина, тегло. Като установява широко приети стандарти за тежина, регионалната търговия се улеснява и започва да се разраства по естествен начин. С увеличаването на търговията не минава много време и се появява талантът, за да дефинира продукта, който трябва да бъде изтъргуван, както и цената на продуктите. Например в Древна Гърция талантът е преминал от средство за измерване на стоки до основна парична единица, равна на 6000 драхми или 57,75 сребърни лири. Основана на тази концепция, средновековната дума придобива и абстрактно значение с латинската дума talenta: вместо да се отнася за самите пари, един талант се превръща в нещо, което се прави за пари, като умение или способност. От там идва и съвременната дефиниция на думата талант.

По ирония на съдбата изглежда нищо не обяснява по-добре всички определения на думата през вековете от сегашната телевизионна поредица. Първо, тя позволява на обикновените хора да покажат скритите си таланти на широка аудитория. След това тези способности се „претеглят“ от зрителите и се сравняват със способностите и уменията на останалите участници в шоуто. Накрая, като оставим настрана окончателния победител, който получава парична награда, самата поредица се доказа като много успешна, като генерира огромни печалби, задържа се дълго на екран и роди множество подобни шоу програми по целия свят.

Ако се върнем в английския език в края на 13-ти век, ще открием всички значения на думата. Една от основните първи употреби на думата талант в ранната си форма е от Уиклифската библия (1382), където в Изход 38:26 се споменава тежината на „сто таланта сребро“. В пиесата „Тимон от Атина“ (1623 г.) Шекспир споменава талантите като вид валута, като слага в устата на Тимон думите: „Поздравете ги от мен и им кажете: „Господарят Тимон е горд, че обстоятелствата му дават възможност да се обърне към вас с молба за парична услуга. Поискайте им петдесет таланта.“ С времето забелязваме как думата се употребява все повече в модерния й смисъл, както можем да прочетем в Letters (Писма) на лорд Честърфийлд през 1774 г., където авторът твърди, че „Писането на писма е талант, кой неизбежно трябва да се изявява всеки ден от живота на човека.“