05.03.2015

Валута / Currency – Дума на деня

Наскоро в Националната портретна галерия Британският монетен двор тържествено обяви, че ще осъвремени лика на кралица Елизабет II върху британските монети. Като имаме предвид, че подобно събитие се случва на всеки 15 или 20 години и портретът на настоящия монарх е осъвременяван 4 пъти досега, не е изненада, че съобщението предизвика интереса както на нумизматите, така и на широката публика. Като оставим настрана колекционерите и обичайните потребители, промяната в облика на националното средство за размяна ни дава възможност да проследим произхода на една от думите, които мнозина от нас смятат за даденост – валута (currency).

Дефинирана като парична система в обращение в рамките на определена област, думата currency произлиза от латинския глагол curro (тичам, тека, разпространявам се). И въпреки че първоначално може да ни се стори трудно да свържем глагола тичам с парична система и валута, достатъчно е да си припомним през колко ръце преминава една банкнота и как постоянно е в движение.

Като средство за размяна, което заменя бартера, валутата осигурява ясно, прецизно и взаимно разбираемо средство за оценяване на стойност и размяна. С други думи, независимо къде живеете в България, можете да платите кафето си с банкнота или монети, вместо да го размените за яйце, плетен пуловер или полускъпоценни камъни. Освен че се използва на ниво индивиди, валутата дава възможност и за по-добро и по-всеобхватно разбиране на икономическите проблеми. Например разумно средство за измерване на икономиката е брутният вътрешен продукт или БВП, който измерва икономическата стойност на стопанството – вместо просто да се каже, че производството на повече продукция е нещо по-добро, стойността на валутата позволява на хората/институциите/държавата да оценяват икономическата стойност на всеки сектор и действие по подобаващ начин.

Като вземем под внимание ролята на валутата във възхода на съвременния западен свят, не е изненада, че някои от титаните на политическата и икономическа мисъл са писали по този въпрос. Първото писмено свидетелство в английския език, в което думата „валута“ е използвана в смисъл на средство за размяна, е в трактат на Джон Лок. В неговия Second Reply (Втори отговор)(1699) до г-н Стилингфлийт, владика на Уорчестър,той заявява: „Начинът, по който ги възприемат другите, одобрението от другите, им носи авторитет и стойност (Currency).“ Придавайки още тежест на думата, Адам Смит в книгата си Wealth of Nations (Богатството на народите) през 1776 г. също споменава „книжните валути на Северна Америка.“ Така че, когато имате възможност за пръв път да зърнете новия дизайн на монета и да се възхитите на дизайна и майсторството на изработката, можете за момент да се размислите какво означава тази монета и за какво служи.