06.03.2015

Графити / Graffito, Graffiti – Дума на деня

Чухте ли за най-новата причудлива информация, свързана с графити? Двама германски младежи ще лежат девет месеца в затвора и ще получат три удара с пръчка по голите си задни части заради влизане в железопътно депо и изрисуване на влак със спрей. Вандалският акт е извършен миналия ноември в Сингапур, (страна, известна с култа си към чистотата и нулевата си толерантност към престъпността) ако там изплюете дъвката си на улицата, ще получите „честитка“ – глоба от 5000 долара.

Преди пет години голите задни части на друг художник на графити пострадаха от подобно наказание с пръчка в Сингапур – оказва се, че понякога уличното изкуството може наистина да бъде болезнено.

Думата graffiti е множествено число на graffito, идва от италиански graffito/graffiato (драскам/надраскан) и се отнася за рисунка или текст, изписани, надраскани, изрисувани или напръскани със спрей върху стена или друга повърхност.

Графити изкуството съществува от дълбока древност и на практика е старо колкото самото човечество.

В нашето модерно общество графити изкуството, макар че води до наказания в много страни, е високо ценено, както заради артистичната си стойност, така и заради социалните и политически послания, които често носи. Британският автор на графити, който се крие зад псевдонима Банкси, е наричан крал на графитите заради сатиричното си улично изкуство, изпълнено с мрачен хумор и творбите му могат да се открият и разпознаят навсякъде по света (видео от миналия месец показва последните му графити творби върху разрушени сгради в Ивицата Газа, като особено нашумя рисунка на коте, което си играе с кълбо от арматурно желязо), и струват милиони.

Първият известен пример на графити от съвременен тип е оцелял в древния гръцки град Ефес (намира се в днешна Турция) и според местната туристическа индустрия изобразява развлечения в бордей.

Първото писмено споменаване на думата graffiti в английския език е от 1851 г. Даниел Уилсън в труда си Prehistoric annals of Scotland (Праисторически анали на Шотландия) описва рисунките в гробницата Мейсхау: Леките надрасквания на много от руните в гробницата Мейсхау и съответните неравности и липсата на точност във формите са просто графити.

Съвременните графити се появяват по време на Първата световна война и стават модни с възхода на хип хоп културата като израз на протест срещу общество, което очевидно цени повече правото на собственост отколкото човешките права. Графити изкуството е визуалeн израз на процъфтяването на хип хопа в Ню Йорк, както пише списание New York Magazine в броя си от 26 март 1973 г.: За майстора на попа-арта и бивш художник на графити Клас Олденбург процъфтяващите графити са като осъществена мечта.