19.03.2013

Нефтът в Албърта: какво предстои?

Нефт Албърта
Нефтът в Албърта: какво предстои?

Пясъчните нефтени находища в областта Атабаска, Канада привлякоха интереса на международни компании за проучване и добив на нефт веднага щом започна разработването им през 1967 г. Сега, почти петдесет години след като първата битумна мина в Атабаска беше пусната в експлоатация, областта разполага с повече от четиридесет открити петролни мини и проекти на място, ръководени от държави и консорциуми от над десет страни. Но привлекателността на канадското Ел Дорадо далеч не е изчерпана: повече от десет проекта вече са на чертожните дъски или са преминали регулаторния контрол. Само за декември миналата година чуждестранните поглъщания на двама основни местни играчи в петролно-газовия сектор бяха одобрени от канадския премиер Харпър. Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC) придоби „Nexen Energy”, изпълнител на проекта „Лонг Лейк“ в находището Атабаска, което произвежда 72 000 барела дневно на стойност 15,1 милиарда щатски долара. В същото време Харпър даде зелена светлина на сделка за 6 милиарда долара, която предостави на държавната компания от Малайзия „Petronas” контрол над „Progress Energy Resource” и по този начин ѝ гарантира стабилност в бързо разрастващото се находище на газ в Западна Канада.

Тези значителни инвестиции от азиатски държавни енергийни гиганти са само последната фаза на явно все по-нарастващия апетит на азиатските инвеститори към северноамериканската енергия. Според цифрите, публикувани в „Alberta Oil Magazine”, азиатските инвестиции в канадския петролно-газов сектор за 2012 г. са изчислени на повече от 23 милиарда долара. За последното десетилетие китайските активи представляват една трета от всички чуждестранни инвестиции в канадските пясъчни полета. Без съмнение, китайските държавни предприятия разполагат с трилиони долари, които да бъдат вложени в печеливши и надеждни енергийни проекти като канадските петролни залежи. Тези китайски трилиони обаче изправят канадските политици и икономисти пред сложна дилема. От една страна, Канада няма много местни инвеститори, които да гарантират разработването на енергийните ѝ ресурси до максималната степен. Затова парите от чужбина са добре дошли за превръщането на канадския енергиен сектор в един от най-ефективните и технологично напреднали в света. Това ще позволи на канадските предприемачи да изгладят настоящите проблеми във веригата за доставки (слаби места в петролопроводите, цени на суровия петрол и др.) и да направят канадския пазар още по-конкурентоспособен в световен мащаб.

Докато повечето експерти са съгласни, че чуждестранните инвестиции са жизнено необходими за трайния успех на канадските петролни проекти, нашумелите напоследък поглъщания на канадски компании от чуждестранни холдинги разпалват също така дълбоко вкорененото у канадците безпокойство, че чуждестранните компании ще се сдобият с прекалено голямо влияние върху стратегическите национални ресурси. Изказват се опасения, че големите чуждестранни инвестиции постепенно ще накарат Канада да загуби контрол над най-ценните си запаси, което ще прерасне в зависимост от международните холдинги, контролиращи понастоящем добива на петрол в Албърта и други места. Доказателство за това нарастващо осъзнаване на бързо разпростиращото се чуждестранно влияние, което не се приема с лека ръка от управляващите, е изявлението на премиера Харпър, че на чуждестранните държавни компании ще им бъде позволен контрол над канадските компании в пясъчните полета единствено в така наречените от него „изключителни случаи“, като инвестициите на държавните компании, надвишаващи 330 милиона евро в стойността на активите, ще бъдат специално разгледани, за да се определи дали отговарят на държавния стандарт за чиста печалба.

Дали тази нова разпоредба наистина ще промени броя или естеството на чуждите инвестиции все още предстои да се види. Това, което е ясно, е, че следващият етап от канадската енергийна политика вече е започнал и е с ясно изразен международен привкус.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.