30.09.2014

Октоберфест / Oktoberfest – Дума на деня

Утре е първи октомври и е време за празничния бирен фестивал, наречен Октоберфест.

Грешно. Най-големият бирен фестивал в Германия вече е наполовина приключил още през септември. Вярно е, че първо е бил отбелязван през месец октомври, за да се отпразнува баварска сватба, но впоследствие става толкова популярен, че периодът на празнуване е удължен и през септември, за да се използва хубавото време.

Ето защо днешният най-голям бирен фестивал в света започва в средата на септември и привлича над 6 милиона посетители годишно. Тези фенове на бирата от своя страна похарчват близо милиард евро на самия Октоберфест и почти двойно повече в града за настаняване и сувенири. Като цяло организаторите на Октоберфест предлагат места за 100 000 души.

Основните елементи на празника Октоберфест са бира, немска фолклорна музика и езда. Тази година бирата струва 10 евро за еднолитрова чаша (очаквайте голяма чаша, която не е изцяло пълна). Това, което се сервира в чашата, може да бъде само от пивоварна в рамките на град Мюнхен. Това ограничава броя бири, които се сервират за събитието, до шест. Производителите на бира от този регион предлагат специална бира Октоберфест с по-високо алкохолно съдържание от обикновената. Изумителен е фактът, че само 6 милиона литра биват продадени, което прави средно само по един литър бира на човек. Като се има предвид очевидното прекаляване с консумацията на бира на много хора, възниква следният въпрос– какво пият другите?

Този блог обаче се занимава с въпроса за произхода на думата на деня и ще оставим горната тема просто за размисъл на пиещите бира, било с немски, чешки или български произход. Думата на деня Октоберфест се появява за първи път на радара в английските речници в пътеводител от 1895 г. Пътеводителят тип „Baedeker’s“ отбелязва, че биреният фест привлича огромен брой хора от северна Бавария. Благодарение на традицията, пренесена от немски общности по света, Октоберфест се празнува на много места, особено в Европа и САЩ.