01.08.2013

Полското обещание

природен газ Полша
Как става така, че преходът от проучване към производство на природен газ в Полша спира по средата?

Точно по времето, когато неконвенционалните газови находища в Северна Америка започнаха да трансформират индустрия в страната, източноевропейската държава отскоро член на ЕС Полша започна да мечтае своя собствена мечта за енергийна независимост. Откриването на големи залежи на шистов газ в Балтийска база и база Люблин дори накара министър-председателят Туск да даде лично обещание за развиване на запасите с цел да се сложи край на полската зависимост от вноса на руски газ. Приветствана като Норвегия на Източна Европа, Полша бързо привлече вниманието на E & P компании и големи играчи като „Talisman”, „Exxon” и „Marathon” започнаха да разкриват проучвателни кладенци из страната. До 2013 г. са разкрити повече от 40 проучвателни обекта и Полша е смятана за един от най-актуалните проекти за втечнен природен газ в Европа.

Но след това нещо се случва и до ден днешен нито един от скъпите проучвателни кладенци не е превърнат във функциониращ производствен обект, който действително да добива газ. Защо? Как става така, че преходът от проучване към производство на природен газ в Полша спира по средата? „Exxon”, „Marathon” и „Talisman” в действителност напълно са се оттеглили от полските шистови залежи, като са изоставили своите проучвателни кладенци, позовавайки се на големите разходи и незадоволителните като цяло резултати като причината за своето оттегляне.

Един от елементите, който полските политици не успяха да оценят адекватно, е геоложката структура на залежите от полски шистов газ. Както бързо стана ясно от положените проучвателни усилия, полските шистови натрупвания е много по-трудно да бъдат разбити в сравнение с еквивалентните им в Северна Америка, което прави търговските операции не само много по-скъпи, но и почти невъзможни в някои области. При търсене на нови обекти за добив вариантите с големи вложения, които биха могли да се окажат нерентабилни, определено не привличат чуждестранни инвеститори, особено ако тези рискови фактори са придружени от ограничителни разпоредби и високи данъци.

Въпреки че полският министър-председател Туск обеща на нацията развитие на използването на природния газ, той забрави да създаде благоприятен за инвеститори климат. Много чуждестранни компании се оттеглиха от полския пазар именно заради трудностите, свързани с бюрократичните процедури, краткосрочните разрешителни и данъка върху печалбите, свързани с добив на шистов газ, достигащ над 40%.

И накрая един от най-силните конкуренти на полския газ се корени в рамките на самия енергиен сектор. Въпреки че природният газ е по-чист източник на енергия от въглищата и би помогнал на Полша да се възползва от субсидиите на ЕС за чиста енергия, страната е дом и на най-големите запаси от въглища в цяла Европа и в момента повече от 90% от електроенергията й се произвежда от тях. Както е трудно човек да се отърси от старите навици, така изглежда съмнително, че развитието на използване на природния газ на Полша ще продължи напред с темпо, което мнозина предвиждаха само преди три години.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.