08.12.2014

Пижама / Pyjamas – Дума на деня

Наближават коледните празници, а заедно с тях и „пижаменото“ време. Ако се чудите дали има специална връзка между Коледа и пижамата, просто попитайте рекламната индустрия! Повечето от декемврийските рекламни клипове показват как хора, облечени в пижами с коледни мотиви, избират подаръци за техните близки и щастливи семейства и се наслаждават на празничното настроение с помощта на рекламирания продукт. Откровено казано маркетинговият образ на щастлив човек около Коледа не е лош – да прекараш празника в уюта на дома, облечен в удобна пижама – кой би казал „не“ на подобно изкушение?

Пижамите, разбира се, са едни от най-удобните дрехи и както и да се изписва думата в английския език – pyjamas, pajamas (така обикновено се изписва в Северна Америка) или просто PJ, произходът на думата е един и същ.

Пижамата е широк копринен или памучен панталон, вързан на кръста и носен от двата пола в Азия и Средния Изток. Името произлиза от персийската дума „payjama“ и означава „дреха за краката“.

Въведена е за пръв път в английския език през 1801 г. от Азиатския годишен регистър от 1800 г., посветен на историята на Северна Индия. В него пижамата се споменава като част от типичния гардероб на мюсюлманите в Индия, включително и от гардероба на султана.

Когато английските колонизатори започват да се заселват в източните територии, те получават възможност сами да се насладят на удобството на широките блузи и панталони, носени от местните хора. Те бързо ги възприемат като удобни дрехи за разходка, както е отбелязано през 1840 г. в книгата „Пейзажи и спортове по чужди земи“ („Scenes & Sports Foreign Lands“). В книгата е описана група британци, които пътуват, ловуват и ходят на къмпинг, екипирани с „широкополи сламени шапки, ризи, леки пижами от коприна и муселин“.

Около 1870 г. мъжете първи включват пижамата в нощния си гардероб и през следващите години пижамите изместват дългите нощни ризи, с които са спали до момента. Така настъпва краят на мъжките нощници, както пише E. С. Бриджис през 1878 г. в книгата си „Обиколка на света за шест месеца“ („Round World in Six Months“): „Отказах се от английската си нощна риза и започнах да нося пижама“.

Нощниците, като по-женски дрехи, продължават да заемат важно място в нощния гардероб на жените, но пижамите вече са започнали възходящия си път, както пише през 1886 г. вестникът за момичета „Girl’s Own Paper“: „Модната тенденция през този месец е… комбинирана нощница или дамска пижама“.

Някои култури са много затворени на тема пижама и вие никога няма да имате възможност да видите с какви шарки е пижамата на съседа ви. Други култури пък са много отворени. В Китай например съвсем не е необичайно да видите възрастни хора да притичват по пижама за пощата си или да пазаруват в нощни одежди в местните магазини за хранителни стоки.

През 2011 г., в САЩ един комисар предложи да се забрани носенето на пижами на обществени места. Във Великобритания много училища, компании и супермаркети – най-сурови са правилата във веригата за хранителни стоки „Теско“ – също не допускат носенето на пижами. Изключение от правилото и решение на проблема са, разбира се, пижамените партита!

В България пижамените партита стават все по-популярни сред учениците, като най-сладкият момент от изживяването е боят с възглавници.