09.12.2014

Инфлуенца / Influenza – Дума на деня

Един от неприятните аспекти на Коледните и новогодишните празници е това, че с наближаването им започва и сезонът на грипа. За разлика от някои недостатъци на празника, като например получаването на плетени чорапи като подарък или необходимостта да се преструвате, че обичате брюкселско зеле, разболяването от грип наистина може да нанесе съществени поражения върху здравето ви. Заболяването, известно като инфлуенца, е причина за повече от 400 000 посещения на лекарския кабинет годишно в Англия и Уелс, а обикновено сезонът на грипа е причината за загубата на 6 млн. работни дни годишно в цяла Великобритания. Когато вземем само работещите хора, това означава че около 14 % от всички работещи отсъстват по един ден годишно. Всеки от нас знае какво означава да си болен от грип и е съвсем разбираемо, че по това време на годината темата тревожи много хора, но все пак нека се съсредоточим върху това какво представлява самата дума и откъде е дошла в езика.

Говорещите английски език знаят, че думата flu е съкратена форма на influenza, но самата дума има италиански произход. Идва от средновековната латинска дума influentia, италианската форма е influenza и означава буквално „въздействам“. Значението произлиза от ширещата се през 16 век убеденост, че разпространяването на холера и различните болести е свързано по някакъв начин и повлияно от естествени явления като движенията на звездите и планетите.

Не е изненадващо, че английската употреба на термина започва след избухването на грипна епидемия с първоначално огнище в Италия, която плъзва из Европа и накрая достига до Англия. Новината за заразната инфекция се появява в списанието „Лондон магазин“ през 1743 г. Интересното е, че въпреки че думата е останала непроменена от въвеждането си в английския език, пораженията от болестта и различните видове грипни епидемии са описани в много документи, като се започне от труда „Система за клинична медицина“ (A System of Clinical Medicine) от Р. Ж. Грейвс, в който са систематизирани грипните епидемии от 1803 г., 1831 г., 1834 г. и 1837 г., през многобройни статии за широко известната смъртоносна епидемия от Испански грип през 1918 г., от която загиват милиони хора, до публикациите в списание „Таймс“ през 1968 г., посветени на хонконгския грип.

И накрая, както при всяка друга болест, заслужава си да отбележим, че хипохондрията също играе известна роля. През 1888 г. например теологът Джон Пай-Смит прави следното оплакване в труда на Чарлз Фаг „Принципи и практики в медицината“ (Principles and Practices of Medicine): „Често срещана практика сред висшите класи в тази страна е да смятат за грип всяко възпаление на носоглътката, което протича с болки и създава неразположение“.

Доказано е, че малко хипохондрия е полезна за здравето. И все пак най-сигурният начин за предпазване от сезонния грип е ваксината. Тогава единствената треска, която ще имате възможност да преживеете, ще бъде празничната.