22.05.2015

Секси / Sexy – Дума на деня

Да изглеждаш секси е всъщност доста старомодна идея – думата sexy се е появила още на прага на 20 век. Взимате съществителното sex, добавяте наставката –y и ето ви прилагателно, което описва нещо сексапилно. През 1905 г. месечното списание The Review of Reviews използва думата в ревю на книга: Както каза една добра жена, която остави настрана една от историите на Алън Рейн и въздъхна с облекчение: „Няма нищо секси в книгите й. Това е първата поява на думата в писмена форма в английския език.

Означава ли това, че нищо секси не се е случвало в обществото преди началото на 20 век? Е, известно ни е, че много секси неща са се случвали в историята, така че отговорът вероятно е „не“, но преди думата sexy е съществувала думата sexful (появила се е през 1896 г. в романа A Yellow Aster (Жълта астра), а преди това са се използвали само синоними на думата.

Думата sexy се употребява в положителен смисъл за описание на привлекателна външност или, както подсказва цитатът по-горе, в миналото това е било качество, възприемано донякъде с презрение. През 1912 г. вестник Colorado Springs Gazette предлага собствена интерпретация на понятието: Ако една жена страстно желае да съблазни мъжа, тя е от широко разпространения тип жени, които са наистина секси. В наши дни за щастие мъжете могат да асоциират думата секси и с жени, които имат самочувствие и успех.

Но дали мъж, който е секси, има същите качества като жената, която е секси? Нека да се вгледаме в следните изречения:

  • Мъжът огледа залата и забеляза жена, която си пиеше питието. Изключително секси, помисли си той.

Или пък в следващото изречение:

  • Жената огледа залата и видя мъж, който си пиеше питието. Изключително секси, помисли си тя.

Променят ли се асоциациите ви, когато ролите на героите се сменят в двата примера?

Прилагателното секси може да се използва не само за хора, но и за описание на нещо, което събужда интерес: „Царевицата и соята може да не ви изглеждат така секси както електрониката или космическото пространство(Wall St. Jrnl. 22 Sept. 1/6, 1970), или: „Смятам да се уверя, че успяваме да вникнем отвъд красивия параван и секси детайлите, за да се концентрираме върху онова, което наистина има значение за потребителя (What Personal Computer Dec. 7/1, 1991).

Секси в различните култури

В някои култури концепцията за секси е забранена. В японската масова култура често не е толкова желателно да си секси, колкото да бъдеш симпатичен. В много западни страни думата секси е заляла медиите – списания, телевизия, музика (още през 1923 г. Los Angeles Times критикува филмовата индустрия: Филмовите режисьори страдат от мания по голи секси рамене и секси любовни сцени). В тези култури натискът върху хората да бъдат секси може да бъде много сериозен, но в дигиталната ера, когато замъгляването на образите се използва толкова често, това става елемент от фантазията.

Секси преводи

Sexy е английска дума, която е навлязла в много други езици, но при превода може да се намерят по-подходящи термини в зависимост от контекста. Да вземем за пример японския език. Ако искате да кажете „Тя е секси“, можете да кажете Kanojo wa sekushii (в буквален превод „тя секси“), но ако превеждате цитата, посочен по-горе от What Personal Computer, преводът няма да има никакъв смисъл, ако употребите думата sekushii, понеже в японския език думата sekushii се използва само в сексуален контекст.

Думата секси е навлязла в езика от доста време и за разлика от предшественичката си с кратък живот sexful не показва никакви признаци, че ще излезе от мода.