20.06.2013

Пукнатина в аргументацията

добив шистов газ
Шистовият газ, добит чрез хидравлично разбиване, намали разходите за енергия в САЩ, но в Обединеното кралство подобни плановете не са много популярни

Шистовият газ, добит чрез хидравлично разбиване, намали разходите за енергия в САЩ, но в Обединеното кралство плановете за подобна дейност не са много популярни. В повдигнатите въпроси личи разногласие: какво ще е въздействието върху околната среда и дали британските потребители ще се сдобият със същите икономически ползи като американците.

„Хидроразривът“, или хидравличното пропукване и разбиване на шистови скали с цел освобождаване на природен газ, коренно промени производството на енергия в Америка. Според наскоро направени проучвания в момента САЩ е вторият по-големина производител на природен газ в света, малко след Русия, с продукция, надвишаваща четири пъти тази на целия Европейски съюз.

Екологичните аргументи против хидравличното разбиване често генерират толкова енергия, колкото и самият процес. Представители на „Грийнпийс“ и „Приятели на земята“ твърдят, че това не само би причинило голяма вреда на околната среда, но и че икономическите ползи за Великобритания и Европа са доста мъгляви. Както активисти, така и политици подчертават, че енергийната независимост, която в момента представлява една съвсем реалистична перспектива за САЩ, ще остане недостижима за Великобритания, независимо от това къде и как се сондира. Но хидравличното разбиване може коренно за промени енергийния микс. Въпросът е колко и какво ще струва това. Според скорошен доклад на Института на директорите, до 2013 година 76 % от газа за Великобритания ще бъде внесен на цена от 15,6 милиарда лири. Според оценките на същия този доклад хидравличното разбиване за разкриване на природен газ може драматично да намали тази зависимост, което до 2030 година ще доведе до нива на внос от едва 37% и потенциално спестяване на над 8 милиарда лири.

Смята се, че шистовият газ в Европа не е толкова изобилен като този в САЩ, а и по-голямата гъстота на населението ще затрудни извличането му, но заключението на доклада бе, че съгласуваните и трайни инвестиции биха могли да изградят нова британска промишленост, с приходи от 4 милиарда лири годишно и 70 000 нови работни места.

Британските наблюдатели не страдат от липса на информация, що се отнася до влиянието на хидроразрива в САЩ, като аргументите не са само черни и бели. Докато Ню Йорк каза твърдо „не“ на сондьорите, съседна Пенсилвания каза „да“. Хидравличното разбиване отваря работни места със заплата от 62 000 долара, което е с 20 000 повече от средната за щата. А и много земеделци от Пенсилвания, дали земята си за сондиране, инвестират приходите си от това в соларни панели с цел насърчаване на енергията от възобновяеми източници.

Колкото до графа „разходи“, трябва да отбележим, че икономическото възстановяване на Пенсилвания върви ръка за ръка с истории за замърсяване на околната среда, като цели общности вече не вярват, че е безопасно да пият собствената си течаща вода.

Докато британските енергийни компании се готвят за сондаж на обекти в Ланкашър и Източен Съсекс, правителството и различните общности са изправени пред предизвикателен избор. При практиката на изгаряне на запалими газове, позната като „изгаряне на факел“, могат да се видят газопроводи, извисяващи се над пейзажа и изхвърлящи чист огън. Но също така може да се види цяло поколение британски работници, с добри доходи и осигурена заетост в един сектор, който драстично намалява зависимостта от вносна енергия. Това ли е индустриалната революция на нашия 21-ви век? На тези толкова интересни въпроси няма лесни отговори.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.