09.11.2016

Сърбия – християнство, изобретения, извънземни и странни места

Сърбия
Сърбия – християнство, изобретения, извънземни и странни места – EVS Translations

Когато мислим за Римската империя, обикновено се сещаме за Италия. Въпреки това през 5-вековния имперски период 18 римски императори се раждат на територията на днешна Сърбия, като броят им съответства на приблизително 20% от всички императори. Най-прочутият сред тях е Константин Велики, който узаконява християнството в Империята – той е роден в Наисус (днешен Ниш) през 272 сл. Хр.

Попитайте някой познавач на часовници и той вероятно ще ви каже, че най-добрите часовници се изработват в Швейцария. Но това невинаги е било така. Изобретяването и построяването на първия познат обществен механичен часовник в Русия през 1404 г. се приписва на сръбския православен монах, наречен Лазар Сърбина. Това означава, че сърбите са имали познания за направата на механични часовници 200 години преди швейцарците, чийто първи съюз на часовникарите е основан през 1601 г.

Сърбите са изобретателни. Чудесен пример за това е село Гостуша, намиращо се на склона на Стара Планина в източна Сърбия. Цялото село е построено от местен камък, кал и други естествени материали от околността.

Без съмнение космическата надпревара в края на 50-те и началото на 60-те е доминирана от Съединените щати и Съветския съюз. Но през 1963 г., когато се излъчва първото телевизионно предаване от Европа в Съединените щати, то не включва нищо съветско, а показва кадри от стенописа Белият ангел в Милешевския манастир в Сърбия.

Невъзможно е да говорим за Сърбия, без да споменем най-бележития изобретател на Сърбия – Никола Тесла. Макар никога да не печели Нобелова награда, Тесла е истински научен пионер. Той притежава над 300 патента в цял свят, изобретява променливотоковия индукционен двигател и трансформатор и е сред първите учени, които теоретизират безжичната комуникация и безжичните устройства.

Въпреки че са заобиколени от вода, островите обикновено са доста статични (т.е. не плават наникъде) освен в Сърбия. В 2 сръбски езера, Семетеш и Власина, има острови, които действително плават във водата и се движат из езерото. Тъй като езерните легла представляват торфени блата, е обичайно малък сегмент от торф да се издигне на повърхността. И макар да е достатъчно лек, за да плава на повърхността на водата, той е достатъчно плътен, за да поддържа растежа на треви, цветя и дори брезови дървета.

Като изключим плаващите езера, Сърбия е дом и на други места, които са… ами странни. Ето един пример – заради пирамидалната й форма някои казват, че планината Ртан крие в себе си извънземен кораб-майка на хиляди години. Не по-малко интересни са каменните топки в планината Повлен – създадени от извънземни, издялани от човешка ръка или естествен резултат от някогашна вулканична дейност, твърди се, че камъните излъчват енергия и притежават лечебни свойства. Факт или измислица – трябва да отидете до Сърбия, за да разберете наистина.

Независимо дали планирате пътуване до Сърбия или искате да откриете други интересни факти за страната или сръбския език, нашите вътрешни преводачи със сръбски са насреща, за да ви помогнат. ->Кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи със сръбски език.