04.02.2016

Супа чаудър / Chowder – Дума на деня

Когато зимата се разлюти и навън е мрачно и студено, мислите ни спасително започват да се реят из тропически брегове, огрени от слънце.

По това време от годината е много малко вероятно думата „бряг“ да извика в съзнанието ни картини от Канада, скандинавските страни или дори Северна Франция. И все пак е добре известно, че тези страни има впечатляваща брегова ивица. Трябва да сме реалисти и да признаем, че морският бряг през зимата е доста непривлекателен, меко казано.

Всъщност вятър и влага едновременно е възможно най-лошият сценарий. И все пак има малко, но проверени лекарства за дни, в които и камъните се пукат от студ.

Номер едно на всички времена е любимият горещ шоколад и желатиновите бонбони – ще ни трябва запален огън за тази цел, като камината може да свърши чудесна работа. На второ място в класическия списък с неща, които ще ни помогнат да преодолеем лошото време, са супите и яхниите, както и гъстата супа чаудър, която може да ни сгрее отвътре и да ни стопли душата.

И докато супата е кулинарен артикул на всяка трапеза независимо от нашите GPS координати, супите чаудър са по-популярни в региони с вече споменатия по-горе брегови и донякъде скандинавски начин на живот. Това е така, защото по начало чаудърът е ястие, приготвено от морски дарове (най-често от прясна треска, но и от миди, сьомга и т.н.), сварени със свинско месо или бекон и сгъстени с мляко или сметана и бисквити. А като имаме предвид, че чаудърът има френски произход, за да го направим съвършен на вкус, трябва да добавим сайдер или шампанско.

Думата chowder най-вероятно е въведена в английския език от френската дума chaudière, (cauldron на английски) – широка метална тенджера за готвене върху открит огън (предполага се, че в подобни съдове са били приготвени първите супи чаудър).

Историята на чаудъра в английските източници започва някъде през 18 век от рибарските селища в Бретан.

Първите писмени сведения са от 1751 г. от брой на вестник Boston Evening Post, който съдържа указания как да се приготви чаудър.

След това рецептата е била пренесена в Нюфаундленд, Нова Англия и Нова Скотия – области, известни с техния чаудър.

Съставките може да варират, стига да има някакъв вид морски деликатес, сметана и зеленчуци в чаудъра и той е сервиран с крекери като добавка. Както пише The Naval chronicle през 1809 г.: „Чаудърът се приготвя по следния начин: риба, почистена от люспите и кожата, нарязана и поставена да се вари, а под нея – тънки резени шунка, осолено свинско или говеждо и парчета натрошени бисквити; след това всичко се покрива с вода и се вари десетина минути“.