28.11.2014

Светлини на светофар / Traffic lights – Дума на деня

Думата трафик първоначално е служела за описание на транспортирането на стоки по море с търговска цел и с това значение влиза в английския език в началото на 16 век.

Контролът над уличното движение ни връща още към времето на Юлий Цезар. И въпреки че тази година отбелязахме 100-години от въвеждането на първите електрически светофари, идеята за светлини на кръстопът като система за контрол на интензивното движение с коли, теглени от коне, датира от началото на 19 век.

Първото съоръжение за контрол на движението със светлини, е било инсталирано в Лондон, близо до Парламента на кръстовището между улиците “Джордж” и “Бридж стрийт” през 1868 г. Съоръжението било задвижвано ръчно от полицай и през деня контролирало уличното движение посредством подвижни лостове, но през нощта били използвани петролни лампи с червена и зелена светлина. За жалост, само месец след въвеждането му, съоръжението избухнало поради изтичане на петрол и наранило сериозно полицая, който боравел с него.

Петролни светлини, управлявани от човек и светлини, захранвани с керосин, се използват в САЩ през следващите две десетилетия. Писмен документ за това как се разполагат светофарите, за да контролират въздушното и наземно движение, се появява през 1912 г. Това е научнофантастичният разказ на Ръдиард Киплинг “Просто като фасул” (As easy as A.B.C), в който в опит да бъдат удържани резултатите от изборите в Илинойс, се ограничават човешките права, а светофарите угасват, за да се спре както уличното, така и въздушното движение.

Първият ръчно управляван светофар е патентован през 1913 г. от Джеймс Хог и инсталиран в Охайо. Уличното съоръжение използва думите “Стоп” (Stop) и “Тръгни” (Go) и само 4 г. по-късно се появява първият автоматичен светофар с червена и зелена светлина. В началото на 20-те години на 20 век е изобретен светофар с жълта светлина и през 1923 г започва масовото производство на светофарите такива, каквито ги познаваме днес.

Първият електрически светофар е инсталиран в Англия на площад Пикадили съркъс през 1926 г. Писмено свидетелство за това е документ от заседание на Камарата на представителите от 1931 г., на което се дискутира “инсталирането на автоматични сигнали за контрол на движението”.

Днес има почти 30 000 светофара във Великобритания. А най-популярният сред тях е светофарът във формата на дърво – арт инсталация от 1998 г. Тя е висока 8 метра, снабдена е със 75 комплекта компютърно контролирани светофари, монтирани във формата на дърво. Разположена е на кръговото движение в един от финансовите квартали на Лондон и мястото е обявено за най-красивия площад с еднопосочно движение. След като беше демонтирана в края на 2011 г., арт инсталацията отново се появи в началото на тази година.