10.12.2013

Южна Корея: след година и половина свободна търговия

устен превод с корейски
Южна Корея: след година и половина свободна търговия

Споразумението за свободна търговия между САЩ и Корея влезе в сила през март 2012 г. По времето на подписването му то е представлявало основополагаща стъпка за пренасочването на икономическата активност на САЩ в региона. За САЩ споразумението представлява първото по рода си търговско споразумение с водеща индустриална сила в Азия. За Корея споразумението обозначава второто най-голямо търговско споразумение след вече съществуващо партньорство с ЕС. Разбираемо е, че американското споразумение за свободна търговия с Корея има смисъл, като се вземат предвид силните връзки във военно и обществено отношение, които съществуват между двете страни от времето на Корейската война, и стратегическия фокус, който правителството на Обама е поставило върху Тихооокеанското крайбрежие. След 18 месеца изглежда уместно да се направи пауза за момент и да се провери за постигането на какво е допринесло споразумението за двете нации и по какъв начин бизнесът е спечелил или загубил от законодателния акт.

Снимка на настоящето
Като цяло данните за износ и производство посочват, че споразумението за свободна търговия е стимулирало различни бизнес дейности във всички сектори на икономиката.

  • Производство: Износът на произведени в Америка стоки за Корея например се е увеличил с около 2,5 млрд. щатски долара, което се дължи по-специално на увеличаване на продажбите на транспортно оборудване, въздухоплавателни превозни средства и части за тях, както и пътнически превозни средства.
  • Селско стопанство: Намаляването на тарифите по споразумението също стимулира износа на селскостопански продукти за Корея, наред със значително повишаване на износа на портокалов сок (130%), гроздов сок (128%), вино (57%), соя (48%) и пшенични продукти (38%).
  • Услуги: Вследствие на износа на продукти връзките със сектора за услуги в Корея през последните 18 месеца са се заздравили и са увеличили цялостната стойност на бизнес сделките до 18 млрд. щатски долара. Този ръст от 9% до голяма степен е благодарение на огромни печалби в сектора на телекомуникациите, електронната търговия и международните куриерски услуги.

Поглед в бъдещето

Независимо че гореспоменатите данни обозначават обещаващ старт, те може и да символизират началото на дългосрочна промяна в икономиката на САЩ в региона. По същия начин управляващите в Корея следват подобна стратегия и обявиха, че тарифите върху 95% от индустриалните и потребителските стоки ще бъдат напълно отменени до 2016 г. Като цяло има много аспекти на споразумението, които обещават дългосрочен успех и растеж и от двете страни на Тихия океан, а в крайна сметка това е целта, за която е създадено споразумението.

Станете част от търговските взаимоотношения между България и Корея и участвайте по ефективен начин в комуникацията със своите бизнес партньори. Повече от 20 години EVS Translations съдейства на фирми да представят адекватно документацията, кореспонденцията и сертификатите си при проверки на Агенцията по храните и лекарствата (FDA), одити за правно и регулаторно съответствие и други предизвикателства на комуникацията, които изникват при международни отношения.

Ако имате нужда от маркетингови преводи, или необходимост от преводи на прессъобщения, брошури, рекламни листовки, POS материали, PR материали, документи за маркетингови кампании, маркетингови изследвания, пазарни проучвания, презентации, заключителни доклади, електронен бюлетин, информационни материали, материали за разработване на маркетингов бюджет, корпоративна идентичност, директен маркетинг или легализация на фирмени документи, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно Вашите маркетингови проектите, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.