11.04.2016

Алергия / Allergy – Дума на деня

Алергия
Алергия / Allergy – Дума на деня – EVS Translations

От 20-ти март, когато Северното полукълбо отпразнува идването на пролетта, известно още като пролетно равноденствие, вече можем спокойно да приветстваме пролетния сезон.

Пролетта, естествено, е синоним както на пробуждането на природата, така и на личностното пробуждане – природата се възражда за нов цикъл от промени, докато ние, хората, сме изпълнени с нови мечти и перспективи.

И понеже денят се удължава, а времето се затопля, дърветата разцъфват и всички живи същества се наслаждават на слънцето. Твърде идиличен сценарий, който, естествено, влияе положително на възгледите ни за живота.

Но колкото и размечтано и красиво да звучи всичко това, пролетта си има и недостатъци – но, всъщност, кой няма?!

Един от основните проблеми, с които се борят хората през пролетта, са различните алергии, които се активизират при смяната на сезоните. Пролетните алергии не пропускат и домашните любимци – котките и кучетата също страдат от сезонни алергии, а алергията към полени при тях може да има по-тежки проявления, отколкото при хората.

Тази свръхчувствителност наистина може да съсипе настроението. Това е времето на непрестанно подсмърчане и кихане, а запушеният или постоянно течащият нос наистина създава неудобства, меко казано. Основният причинител на сезонните пролетни алергии, който отключва симптомите, е досегът до цветен прашец (полен) на дървета, треви, плевели, който се разнася постоянно от вятъра на километри.

Етимологичната история на думата allergy е съвсем кратка, тъй като самата дума е относително нова.

Терминът е създаден едва през 1906 г., когато австрийският педиатър Клеменс Петер Фрайхер фон Пиркет забелязал, че пациентите, които са били инжектирани преди това с конски серум или ваксина срещу едра шарка, имали по-тежка реакция към втората инжекция.

За да опише тази реакция на свръхчувствителност, той създава думата allergie (алергия), като съчетава гръцката дума allos (друг, различен, странен) и немската дума energy (енергия), която произлиза от гръцката ergon (дейност, работа).

На следващата година Пиркет открива, че туберкулинът екстрактът от бактерията, която причинява туберкулозата, води до подобна свръхчувствителност. Като стъпва на това откритие Шарл Манту отива по-далеч в изследванията си, които водят до разработването на Mantoux test (тест на Манту) през 1907 г. (при него туберкулинът се инжектира в кожата, за да се открие наличието на туберкулозна инфекция).

В английския език терминът allergy е заемка от немски и е използван за пръв път за дефиниране на алергията като описаната по-горе чувствителност на болния от туберкулоза към туберкулина. Публикацията се появява в годината на откритието в януарския брой на списание Journal of the American Medical Association, 1907 г.: „Алергията представлява допълнителна чувствителност към реакция, като например чувствителността на болния от туберкулоза към туберкулина.

Изразът allergy test (тест за алергия) се появява за пръв път в печатна форма през 1938 г. в брой на списание American Journal of Surgery:Диетичното лечение на хроничния синузит… включва първо тест за алергии.

През 1950 г. списание Science news-letter, месеци след откриването на кортизона, въвежда термина allergy sufferers (страдащ от алергия), като изразява надежди, че той ще облекчи симптомите: „Страдащите от алергия… ще бъдат подпомогнати от откритието на химикал, наречен кортизон.