30.09.2015

Равноденствие / Equinox – Дума на деня

Независимо от това дали ни се нрави, или не, лятото си отиде и дойде време да приберем бикините, късите панталонки и сандалите в гардероба до следващия летен сезон. Изваждането на пуловерите, шаловете и кожените якета обаче ще прибави колорит към студените месеци, които предстоят, и ще направи понякога лютия есенен сезон достатъчно привлекателен и уютен, за да му се наслаждаваме.

Обикновено метеоролозите смятат първия ден на септември за начало на есента, но астрономическата есен започва официално с есенното равноденствие (equinox), което тази година съвпадна с 23 септември.

Английският термин за равноденствие еquinox звучи наистина сложно, но всъщност значението му е доста семпло и се дефинира като един от двата периода в годината, когато денят и нощта са равни по продължителност по цялото земно кълбо, а пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор. Думата произлиза от 12 век от старофренската дума equinoce или директно от средновековния латински термин equinoxium (равенство на нощта и деня).

Първата известна употреба на нашата дума в английския език е от 1588 г. в превод на Catechism (Катехизис) от нидерландския йезуитски свещеник Петер Канизиус и е свързана с пролетта и пролетното равноденствие.

Както вече отбелязахме, два пъти през годината слънчевите лъчи огряват директно земния екватор и това явление е известно като пролетно равноденствие през март (20/21) и есенно равноденствие през септември (22/23). Следващото писмено свидетелство в английския език е от 1664 г. в Experimental philosophy (Експериментална философия) от Хенри Пауър, където той пише: „Има още осем дни от пролетното до есенното равноденствие, а след това ще се придвижваме отново обратно от есенното до пролетното“.

Ето какво се случва по време на равноденствието – вместо да се движи към Слънцето или в обратната посока в наклонена позиция, земната ос става перпендикулярна на линията, която свързва центъра на Земята с центъра на Слънцето. В резултат на това се сменят сезоните – например есенното равноденствие отбелязва преминаването на Северното полукълбо от приятната топлина на лятото към зимния студ.

От есенното равноденствие до зимното слънцестоене продължителността на деня в Северното полукълбо постепенно намалява и обратно за Южното полукълбо.

Според езическите вярвания есенното равноденствие има и духовен смисъл – това е време, в което трябва да изразим благодарността си към плодовете и богатата реколта, време за равносметка и трансформация.